Child black and white

5 gode grunde til at lave dit foto sort-hvid

Sort-hvide fotos kan nogle gange lidt mere en farvefotos, og her er fem gode eksempler på, hvornår en sort-hvid konvertering virker særligt godt.

1. Når baggrunden fylder for meget

Hvis der er mange ting eller farver i baggrunden, kan det tage fokus fra motivet.

Man kan selvfølgelig fjerne elementer i baggrunden via billedbehandling, men det kan være et stort projekt i visse fotos. Så er sort-hvid vejen frem.

Det forenkler den rodede baggrund og retter fokus mod hovedmotivet.

2. Når farverne ikke fungerer i billedet

Måske har du fanget det perfekte øjeblik på gaden, men personens tøj matcher slet ikke de øvrige toner.

Det kan også være, du skal skyde en portrætserie, og din model dukker op i alt for farverigt eller dominerende tøj. Konverter billedet til sort-hvid, og undgå problemet.

3. Når du vil gå i en kunstnerisk retning

Vil du bevæge dig ud i en mere kunstnerisk retning og for eksempel lade kontraster og silhouetter dominere ekstra meget, er sort-hvid et godt værktøj til at eksperimentere med det kreative.

Silhuet girl

4. Når sort-hvid har større gennemslagskraft

Hvis hele sceneriet i dit billede ser lidt ligegyldigt ud, og farverne hverken har formål eller funktion, er der god grund til at forsøge sig med sort-hvid.

Har du for eksempel skudt i et rum, hvor det hele bliver tone i tone, vil sort-hvid bringe mere kontrast frem og løfte billedet.

5. Når kameraet var forkert indstillet

Nogle gange må man være hurtig på aftrækkeren og fange et øjeblik, selv om kameraet ikke er indstillet korrekt.

Det kan både ende med et undereksponeret billede med meget støj og et overeksponeret billede med udbrændte højlys. Sort-hvid kan være en god løsning til at skjule de små fejl. Eksempelvis ser støj blot mere nostalgisk end fejlagtigt ud i et sort-hvidt foto.

> Se også 3 tips til bedre lys.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...