Læs også

Leica X1

Leica M9 black

Test af Leica M9

Leica M9 er den seneste manifestation af det klassiske tyske målesøgerkamera, der koster det samme som Canons og Nikons topmodeller. M9 er markant bedre end sin forgænger. Men giver 43.000 kroner mening for et manuelt kamera?

8. april 2010

Det nytter ikke at nægte det. Man vokser et par centimeter, når man – ligesom legendariske fotografer som Cartier-Bresson og Capa – går ned ad gaden på jagt efter nye mesterskud med et klassisk Leica over skulderen.

M9 løfter arven fra firmaets manuelle kameraer, der i 1940’erne var i absolut topklasse. Der er lysmåling til automatisk eksponering samt Auto ISO, men det er fotografen, der trækker det store læs. Ved manuel eksponering har man kun tre dioder at støtte sig til, når man skal indstille lukkertid, blænde og ISO for at opnå den helt rigtige belysning. Dioderne lyser ved henholdsvis underbelyst, korrekt belyst og overbelyst, så det er en noget grov løsning. Det eneste program er blændeprioritet, men en besværlig eksponeringskompensation gør muligheden til et dårligt valg.

Fokuseringen er af målesøgertypen, altså manuel, hvor man drejer på optikken, indtil et skyggebillede midt i søgeren falder i hak med det, man ser. Så er fokus i orden. Der er ikke live view eller direkte adgang til at justere hvidbalancen.

Leica skal altså betjenes helt anderledes end et spejlrefleks, men man vænner sig til det.

Lever sit eget liv

Serieoptagelser sker med maksimalt to billeder per sekund. Zoomobjektiver findes ikke blandt de i alt 22 udgaver af M-optikken med brændvidder mellem 18 og 135 mm, som Leica tilbyder til priser mellem 8500 og 63.000 kroner. Leica har så få forhandlere, at der ikke er noget, der hedder gadepriser.

I modsætning til forgængeren M8 klares eksponeringen uden problemer med M9. Har man styr på sin fototeknik, er kameraet hurtigt at bruge, og mekanisk er det usigelig lækkert at fokusere med.

Læs resten af testen i DIGITAL FOTO nr. 6/2010

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...