Klassiske fotograferingsfejl

3 ting du skal undgå, når du tager billeder

Her er 3 klassiske fejl du skal undgå, så du får endnu bedre billeder.

28. september 2016

Vi har her samlet tre af de klassiske fejl, som flere af os har begået gennem tiden. Så kan du måske undgå at falde i de samme dårlige vaner.

Fejl nummer 1: Holde kameraet forkert

Det ser ikke bare dumt ud og er akavet, når man tager billeder i højformat med kameragrebet nedad, det giver også dårligere billeder, da man nemmere får rystede fotos.

Sørg altid for, at grebet vender opad, og hold venstre hånd under objektivet, hvor den fungerer som ekstra støtte. Det gør den ikke, når du holder oven på for fx at zoome.

Støt altid kameraet under objektivet med venstre hånd, så holder du kameraet mere stabilt Foto: Shutterstock

Tricket med at holde under objektivet gælder i øvrigt også, når du tager fotos i bredformat.

> Læs også: 3 ting du skal gøre for ikke at ligne en amatørfotograf

Fejl nummer 2: Ignorere kompositionsreglerne

Reglen om tredjedele, hvor du placerer forgrund, mellemgrund og baggrund i hver deres vandrette tredjedel og vigtige elementer i krydspunkterne mellem de vandrette og lodrette tredjedele giver bedre fotos i ni ud af ti tilfælde.

Husk også at udnytte diagonaler og andre spændende former til at drage blikket ind mod fx en person.

> Læs også: Lær af os - her er vores dummeste foto-fejl

Fejl nummer 3: Frygte korn

Et skarpt billede er langt bedre end et sløret, og af samme grund er de bedste fotografer ikke bange for at skrue op for ISO, selv om det kan give kornede fotos.

Støjen ses ikke i små billeder og kan tilmed føje stemning til fotos. Desuden kan nye kameraer sagtens tage gode billeder på høje ISO-værdier, som fx 12.800, og når du skyder i raw, er der gode muligheder for at dæmpe støjen i fx Lightroom.

I artiklen fra det seneste nummer af Digital FOTO kan du læse om nogle af de dummeste fejl, vi på redaktionen har begået.

Læs fx om chefredaktøren, som tabte et zoomobjektiv ud af jakkelommen på en bjergtop eller da vores mangeårige fotoekspert, Thomas Nykrog, glemte hukommelseskortet hjemme i computeren.

Som abonnent kan du læse artiklen gratis via linket øverst på siden eller med Wype-appen på din smartphone eller tablet.

> Få abonnement på Nordens største fotomagasin Digital FOTO

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...