Cookie- og privatlivspolitik
Streetphoto

5 tips til gadefotos

Her får du vores bedste tips til at tage spændende gadefotos.

  • Dato: 05.04.2016

Gadefotos eller street, som genren kaldes internationalt, er i sin natur tilfældige snapshots, hvor det simpelt hen handler om at følge sit hjerte og tage billeder af motiver, der på en eller anden måde taler til en og fortæller en historie. Her er vores bedste tips til gadefotografering plus et par regler, du bør kende:

1. Forudindstil:

Gadefotografens kamera skal altid være klart og indstillet til det aktuelle lys. Din lukkertid skal gerne være mindst 1/125 for at fange skarpe billeder, så lukkertidsprioriteret (Tv/S) kan være et godt program at arbejde med.

2. Udstyret:

Principielt er fotoudstyret ikke så vigtigt, da det handler mere om at fange situationen, end hvilken teknik, der fanger den. Der er dog en hel del fordele ved at have et lille, hurtigt kamera gerne kombineret med en god zoom.

3. Fokus:

Nogle gadefotografer bruger kontinuerlig autofokus - eller følgefokus - og kontinuerlige skud. På den måde følger fokus bevægelige objekter som personer, og du får masser af skarpe skud at vælge mellem.

4. Skyd fra hoften:

En mere diskret måde at fotografere på er at skyde fra lænden og eventuelt bruge live view og kameraets flipskærm. Du kan også slå kameraets biplyd fra, så det ikke vækker opmærksomhed.

5. Spørg en ven:

Synes du, det er grænseoverskridende at tage billeder af fremmede, så tag en ven med, fx fra din fotoklub. Det er også hyggeligt at være to.

DET MÅ DU SKYDE:

Du må fotografere på alle frit tilgængelige steder, fx på gader, biblioteker og parker, men ikke i tog og fly. Salgslokaler som fx et supermarked eller en tøjbutik, må du gerne fotografere i, men det er høfligt at spørge først. Du må IKKE fotografere folk på privat grund - det gælder naturligvis også henover hækken ind i folks have.

DET MÅ DU OFFENTLIGGØRE:

Generelle fotos af personer i grupper. Du må ikke offentliggøre portrætter af enkeltpersoner uden tilladelse. Har du tilladelse, er der intet problem. Børn under 18 skal have tilladelse af forældre. Gruppebilleder, som fx et klassebillede, regnes også for et portræt, så her skal man have tilladelse fra alle i billedet.

Årets bedste tilbud

Få 2 numre af Digital FOTO + Bluetooth-hovedtelefoner! Du sparer 713,90 kroner og får adgang til et væld af online-fordele!
årets bedste tilbud!
Læs mere her

Fordelszonen!


Nu får alle vores læsere adgang til eksklusive videoer, lyntips, kurser, programmer og testbilleder samlet i vores spritnye Fordelszone.

Besøg Fordelszonen

Gratis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev her:

Nikon kamera

Vi har samlet alle vores nyheder, test, ...

Fordelszonen - en ny læserservice!

Et nyt online-univers fyldt med videoer, ...

GoPro HERO4 kamera

Hvad er et GoPro kamera? Er de vandtætte? Kan ...

Adgang til alt!

Bestil Digital Foto og få fuld adgang til ...

Følg Digital Foto på Facebook

Spændende nyt fra fotografiets verden hver dag.

Canon kamera

Vi har samlet vores nyheder om og test af ...

DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk information | Kontakt os | Nyhedsbrev