Fotograf afprøver klassisk Top Gun stunt

Fotograf genskaber klassisk trick fra Top Gun

Det er 30 år siden, at filmen Top Gun havde premiere, men det afholder ikke en amerikansk fotograf fra at afprøve stuntet med det berømte cockpit-skud i filmen.

27. september 2016

Er det virkelig muligt for Goose i filmen Top Gun at fotografere ned i cockpittet på sin russiske konkurrent? Og hvis det er muligt at bringe flyene så tæt på hinanden, hvordan ville et billede komme til at se ud.

Det besluttede den amerikanske reklamefotograf Blair Bunting at finde ud af, og med lidt overtalelse lykkedes det ham at få flyveopvisningsholdet The Patriots Jet Team med på ideen.

Udstyret med tung Hasselblad

I filmen bruger Tom Cruise et simpelt Polaroid-kamera, mens Blair Bunting havde allieret sig med et Hasselblad H6D med et 35-90 mm-objektiv, for at være sikker på at få et godt skud i kassen.

Det var muligvis ikke det klogeste kameravalg, for det kilotunge kamera dansede rundt i cockpittet, og det var kun et held, at Blair Bunting ikke brækkede kravebenet under udfordringen.

Efter en halv times flyvning var de piloter så trygge ved turbulens og de skiftende vinde i luften over Miramar Base uden for San Diego i Californien, at øvelsen kunne begynde.

Forinden havde Blair Bunting trænet mulighederne for at fotografere, mens han ville hænge med hovedet nedad, og arbejdet med at kunne sætte de forskellige indstillinger.

I videoen forklarer Bunting projektet og viser det endelige resultat

Lynhurtig lukkertid og gaffer

Bunting satte kameraet til maksimal lukkerhastighed og brugte første forsøg til at prøve at betjene indstillingerne frem for at prøve at få et skud i kassen, mens han hang i sikkerhedsselen og gloede direkte ned på jorden under sig.

Objektivet havde han beskyttet med gaffertape, og pressede det direkte mod cockpittets glas, mens han med råb prøvede at dirigere de to fly tættere på hinanden.

Da flyene kun var få meter fra hinanden skød Blair Bunting en serie skud uden at kunne se i kameraet, hvordan optagelsen egentlig så ud. Først tilbage på basen så han, hvilket skud han havde fået i kassen.

Men ja, det kunne lade sig gøre - og resultatet er lige her.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...