Cookie- og privatlivspolitik

Lær teknikken bag ISO

Høje ISO-tal giver dig mulighed for at skyde under dårlige lysforhold. Funktionen kan dog meget mere end det – du kan nemlig bruge ISO til at få lige præcis den eksponering, du ønsker dig. Du skal dog holde øje med billedstøj.

  • Dato: 06.11.2015

Kun for abonnenter - log in for at hente artiklen

I de fleste tilfælde justerer vi blænde og lukkertid for at få den ønskede eksponering. Der findes dog en tredje mulighed. Ved at skrue op og ned for ISO-værdien kan du påvirke både lukkertid og blænde. ISO-styrer nemlig lysfølsomheden på sensoren og er dermed afgørende for, om man kan bruge en kort lukkertid i mørke.

I de analoge dage var ISO eller ASA den indikator, som fortalte, hvor lysfølsom en film var. Jo lavere ISO-tal, jo lavere var lysfølsomheden. Man skulle derfor vælge en film med et højt tal, hvis der skulle skydes under mørke lysforhold.

Ulempen var, at film med høje ISO-tal var mere grynede end dem med lave tal. Det er præcis det samme, som gør sig gældende i digitalkameraer, hvor det er billedchippens lysfølsomhed, som justeres i stedet for filmen. Her forstærkes signalet, hvilket desværre betyder, at baggrundsstøj også forstærkes. Generelt kan man sige, at jo større sensor og jo færre pixels, jo bedre kontrol har kameraet med billedstøj.

I denne artikel går vi i dybden med, hvordan du får det bedste ud af ISO-indstillingen under forskellige optageforhold.

Årets bedste tilbud

Få 2 numre af Digital FOTO + Bluetooth-hovedtelefoner! Du sparer 713,90 kroner og får adgang til et væld af online-fordele!
årets bedste tilbud!
Læs mere her

Fordelszonen!


Nu får alle vores læsere adgang til eksklusive videoer, lyntips, kurser, programmer og testbilleder samlet i vores spritnye Fordelszone.

Besøg Fordelszonen

Gratis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev her:

Nikon kamera

Vi har samlet alle vores nyheder, test, ...

Fordelszonen - en ny læserservice!

Et nyt online-univers fyldt med videoer, ...

GoPro HERO4 kamera

Hvad er et GoPro kamera? Er de vandtætte? Kan ...

Adgang til alt!

Bestil Digital Foto og få fuld adgang til ...

Følg Digital Foto på Facebook

Spændende nyt fra fotografiets verden hver dag.

Canon kamera

Vi har samlet vores nyheder om og test af ...

DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk information | Kontakt os | Nyhedsbrev