Cookie- og privatlivspolitik

Raw-skolen del 9: Objektivfejl

Stort set alle objektiver gør billedhjørnerne lidt mørkere end midten og gør lige linjer buede. Det er dog nemt at rette på en raw-fil i Lightroom og Photoshop, og her kan du også se, hvordan du slipper af med fejlene i Elements.

  • Dato: 15.10.2014

Kun for abonnenter - log in for at hente artiklen

De tre mest udbredte objektivfejl er vignettering, hvor hjørnerne er mørkere end midten, fortegning, der gør lige linjer let buede, samt kromatisk aberration, der giver farvede kanter i kontrastrige overgange. Sidstnævnte fænomen ses oftest i hjørnerne og består typisk af lilla eller grønne kanter. Fænomenerne opstår i optikken, og man kan altså ikke gøre noget for at undgå dem i optagelsen. Heldigvis kan man rette det i raw-konverteringen.

Raw-konverteren i Lightroom og Photoshop er en del mere avanceret end den i Elements, og det er kun i de to første programmer, man kan fjerne de optiske fejl direkte på raw-filen. Det betyder dog ikke, at du må leve med fejlene, hvis du har Elements. Her kan du nemlig fjerne dem, når du har konverteret raw-filen og arbejder videre med den i Elements. Her viser vi, hvordan du sliper af med fejlene i de tre programmer.

Årets bedste tilbud

Få 2 numre af Digital FOTO + Bluetooth-hovedtelefoner! Du sparer 713,90 kroner og får adgang til et væld af online-fordele!
årets bedste tilbud!
Læs mere her

Fordelszonen!


Nu får alle vores læsere adgang til eksklusive videoer, lyntips, kurser, programmer og testbilleder samlet i vores spritnye Fordelszone.

Besøg Fordelszonen

Gratis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev her:

Nikon kamera

Vi har samlet alle vores nyheder, test, ...

Fordelszonen - en ny læserservice!

Et nyt online-univers fyldt med videoer, ...

GoPro HERO4 kamera

Hvad er et GoPro kamera? Er de vandtætte? Kan ...

Adgang til alt!

Bestil Digital Foto og få fuld adgang til ...

Følg Digital Foto på Facebook

Spændende nyt fra fotografiets verden hver dag.

Canon kamera

Vi har samlet vores nyheder om og test af ...

DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk information | Kontakt os | Nyhedsbrev