Cookie- og privatlivspolitik

Stortest af lysstærke vidvinkelobjektiver

En vidvinkel på omkring 35 mm er den klassiske brændvidde til alt fra landskaber til reportager, og en fast brændvidde er alt andet lige optisk bedre end et zoomobjektiv. Her tester vi markedet, og det kommer der en del tankevækkende resultater ud af.

  • Dato: 17.08.2014

Kun for abonnenter - log in for at hente artiklen

Når man studerer sine bedste billeders exif-data, er der stor chance for, at en betydelig del af billederne er taget på en brændvidde på omkring 35 mm på full-frame eller omkring 24 mm med et APS-C kamera, som med brændviddeforlængelsen lander på det samme. Denne nyttige og klassiske brændvidde er druknet lidt i dag, hvor den dækkes af kameraernes kitobjektiver, men det er tankevækkende at studere striben af objektiver til denne test, som har en klar dominans af professionelt orienterede produkter. Vi er med andre ord i et brændviddeområde, hvor mange professionelle foretrækker en fast brændvidde, og det er der tre gode grunde til. For det første er disse objektiver et par blænder mere lysstærke end tilsvarende zoomobjektiver. Det giver fx mulighed for at skyde hurtigere bevægelser i svagere lys. For det andet er der tale om enklere konstruktioner, som giver færre indre reflekser og mindre overstråling ved fotografering op i lyskilder, som sol og scenelys. Endelig er objektiverne mekanisk mere robuste, også fordi de ikke rummer de mekaniske dele, der er nødvendige for at få et zoomobjektiv til at zoome. Mange reportagefotografer benytter af samme grund stort set kun faste brændvidder på 24 mm og 35 mm.

Selv om du ikke er professionel fotograf, er der dog en sidste pointe, der er nok så interessant for en fotoentusiast med sans for billedkvalitet. Denne test ender på en gennemsnitskarakter, der ligger langt over det normale, når vi tester fotoudstyr her i bladet. Der er med andre ord tale om virkeligt kvalitetsudstyr, der alt andet lige vil give dig bedre billeder.

Årets bedste tilbud

Få 2 numre af Digital FOTO + Bluetooth-hovedtelefoner! Du sparer 713,90 kroner og får adgang til et væld af online-fordele!
årets bedste tilbud!
Læs mere her

Fordelszonen!


Nu får alle vores læsere adgang til eksklusive videoer, lyntips, kurser, programmer og testbilleder samlet i vores spritnye Fordelszone.

Besøg Fordelszonen

Gratis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev her:

Nikon kamera

Vi har samlet alle vores nyheder, test, ...

Fordelszonen - en ny læserservice!

Et nyt online-univers fyldt med videoer, ...

GoPro HERO4 kamera

Hvad er et GoPro kamera? Er de vandtætte? Kan ...

Adgang til alt!

Bestil Digital Foto og få fuld adgang til ...

Følg Digital Foto på Facebook

Spændende nyt fra fotografiets verden hver dag.

Canon kamera

Vi har samlet vores nyheder om og test af ...

DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk information | Kontakt os | Nyhedsbrev