Cookie- og privatlivspolitik

Få optimale farver til fotos på tv

Fra fabrikken er fjernsyn ofte indstillet til kraftige farver og høj kontrast. Det ser flot ud, men giver ikke en særlig naturlig gengivelse. Skal du vise dine fotos frem på den store skærm bør du derfor justere lys, kontrast og farver.

  • Dato: 13.06.2013

Kun for abonnenter - log in for at hente artiklen

Et moderne fladskærmsfjernsyn er oplagt til at vise sine bedste skud frem på, da man kan se dem i stort format og høj opløsning. Som standard er mange tv dog indstillet til at vise meget kraftige farver med høj kontrast. Det ser flot ud, når tv'et står i butikken, men gengivelsen er ikke så korrekt. Vil du have det bedste ud af dine billeder, skal du derfor justere dit fjernsyn, så gengivelsen bliver så naturlig som muligt.

Det er forskelligt fra fabrikant til fabrikant og fra model til model, hvordan man justerer billedet, og hvilke muligheder man har, men du skal ind i fjernsynets menu for at justere. På de fleste tv kan du vælge mellem forskellige visningsprofiler. Ofte vil gengivelsen være mest naturlig, hvis du vælger en profil, der hedder Film, Biograf eller lignende. Alternativt kan du vælge en der hedder Naturlig. Slå derefter automatiske funktioner som dynamisk kontrast, støjreduktion, automatisk skarphed, farveforbedring og lignende fra.

Nu er du klar til at finjustere fjernsynet. Herunder finder du et testbillede, vi har lavet, som du kan bruge til at justere efter. Gem det fx på en usb-nøgle, som du sætter i en usb-port på fjernsynet, og kald så billedet frem på skærmen. Regn ikke med, at du kan få fjernsynet til at vise alle dele af testarket optimalt, men brug det til at få den bedst mulige gengivelse frem på dit tv.

NB! Husk at stå i almindelig betragtningsafstand, når du justerer.

1) Baggrunden skal fremstå neutralt grå. Er tonen for kold eller varm, kan du typisk justere i menuen under et punkt, der hedder farvetemperatur, farvetone eller lignende.

2) I toppen af testbilledet er en bjælke med 11 forskellige toner fra hvidt til sort. Du skal helst kunne skelne alle 11 felter fra hinanden. Justér på baggrundslys, kontrast og lysstyrke for at optimere gengivelsen.

3) Skal billedet være optimalt, skal man helst kunne se fem forskellige toner af henholdsvis rød, grøn og blå samt se tre lidt mørkere firkanter i den orange bjælke. Brug funktioner som farvemætning eller farver til at justere, så du kan se flest mulige detaljer, uden at farverne bliver for matte.

4) Nederst i testbilledet skal bogstaverne helst stå uden lysende kanter omkring sig. Her bruger du indstillingen skarphed til at justere, så bogstaverne ser skarpe ud uden at have grimme kanter.

Årets bedste tilbud

Få 2 numre af Digital FOTO + Bluetooth-hovedtelefoner! Du sparer 713,90 kroner og får adgang til et væld af online-fordele!
årets bedste tilbud!
Læs mere her

Fordelszonen!


Nu får alle vores læsere adgang til eksklusive videoer, lyntips, kurser, programmer og testbilleder samlet i vores spritnye Fordelszone.

Besøg Fordelszonen

Gratis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev her:

Nikon kamera

Vi har samlet alle vores nyheder, test, ...

Fordelszonen - en ny læserservice!

Et nyt online-univers fyldt med videoer, ...

GoPro HERO4 kamera

Hvad er et GoPro kamera? Er de vandtætte? Kan ...

Adgang til alt!

Bestil Digital Foto og få fuld adgang til ...

Følg Digital Foto på Facebook

Spændende nyt fra fotografiets verden hver dag.

Canon kamera

Vi har samlet vores nyheder om og test af ...

DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk information | Kontakt os | Nyhedsbrev