Cookie- og privatlivspolitik

Vælg den rigtige computer til Photoshop og billedbehandling

Vil du have billedbehandlingen til at køre smertefrit, skal du vælge de rigtige pc-komponenter. Få hjælp til at vælge det rigtige udstyr til Photoshop og billedbehandling.

  • Dato: 23.05.2013

Kun for abonnenter - log in for at hente artiklen

Elements og Photoshop er kraftfulde programmer, der med rå regnekraft kan gøre underværker ved dine billeder, og de seneste versioner indeholder stærke funktioner, der kan få en ældre pc til at pruste. Hvis du vil slippe for lange ventetider, er det derfor en god idé at vælge en pc med de rigtige komponenter, der spiller bedst muligt sammen med Photoshop, når skal have ny computer.

Specielt Photoshop kræver mange kræfter med sine sløringsfiltre og 3d-funktioner, og der er i sær fire komponenter, der er afgørende for, at programmet kører så glat som muligt, nemlig processoren, harddisken, grafikkortet og den installerede ram.

Processoren bør have flere kerner, der sætter farten op på mange af funktionerne. Den indbyggede raw-konverter og nogle af sløringsværktøjerne i CS6 vil desuden arbejde hurtige, hvis processoren har mere end to kerner, så gå gerne efter en processor med fire eller flere kerner.

Harddisken har indflydelse på, hvor hurtigt programmerne kan starte op, og hvor hurtigt det er at åbne billederne. Arbejder du med mange åbne billeder og flere lag, kan computerens ram blive fyldt, og så begynder Photoshop at gemme midlertidige filer på harddisken i stedet for i den langt hurtigere ram. Og det gør beregningerne langsommere. Med en hurtig harddisk bliver ventetiderne kortere. Gå derfor efter en harddisk med en omdrejningshastighed på mindst 7200 RPM - eller endnu bedre en af de lynhurtige, men dyre SSD-harddiske. Du kan eventuelt bruge to diske, hvor programmer og styresystem kører fra en hurtig SSD-disk på fx 128 gigabytes, mens dine billeder og andre filer ligger på en større traditionel harddisk.

Grafikkortet bliver blandt andet brugt, når man zoomer i billederne i Photoshop, eller når man benytter 3d-funktionerne. Der er også en række filtre, der gør brug af grafikkortet. Kortet bør som minimum understøtte teknologien OpenGL 2.0 eller nyere. Det gør stort set alle grafikkortet på markedet i dag. Men det kan være værd at gå efter en model, der også understøtter den nyere OpenCL 1.1 eller nyere, der kan udnyttes af de nye sløringsfiltre. Kortet bør have mindst 512 megabytes ram - gerne mere. Adobe har testet en række grafikkort-serier med Photoshop CS6, og på helpx.adobe.com kan du se dem, de har godkendt.

Ram kan man aldrig få for meget af, men otte gigabytes passer fint til billedbehandling. Her skal du sørge for at vælge en type, der passer til computeren. I dag bruger stort set alle computere DDR3-ram. Ofte angives der en hastighed, som fx 1333 efterfølgende. Jo højere tal, jo hurtigere er ram'en, men hastigheden er ikke så afgørende til billedbehandling. Dit bundkort skal dog helst understøtte hastigheden. Selve ram-klodsen skal også passe fysisk i dit bundkort. Her angives stiktypen af antallet af pins, fx DIMM 240-pin.

Skærmen skal også være i orden for at billederne bliver vist korrekt. I denne artikel giver dig styr på specifikationerne, og du kan læse mere om, hvad du skal gå efter, når du køber computerudstyr, kameragrej og fotoprinter.

Årets bedste tilbud

Få 2 numre af Digital FOTO + Bluetooth-hovedtelefoner! Du sparer 713,90 kroner og får adgang til et væld af online-fordele!
årets bedste tilbud!
Læs mere her

Fordelszonen!


Nu får alle vores læsere adgang til eksklusive videoer, lyntips, kurser, programmer og testbilleder samlet i vores spritnye Fordelszone.

Besøg Fordelszonen

Gratis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev her:

Nikon kamera

Vi har samlet alle vores nyheder, test, ...

Fordelszonen - en ny læserservice!

Et nyt online-univers fyldt med videoer, ...

GoPro HERO4 kamera

Hvad er et GoPro kamera? Er de vandtætte? Kan ...

Adgang til alt!

Bestil Digital Foto og få fuld adgang til ...

Følg Digital Foto på Facebook

Spændende nyt fra fotografiets verden hver dag.

Canon kamera

Vi har samlet vores nyheder om og test af ...

DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk information | Kontakt os | Nyhedsbrev