Bedre billeder med raw-formatet

Det særlige raw-format giver langt flere detaljer og bedre farver end jpeg. Lær at indstille kameraet, og få tips til at gøre dine billeder endnu bedre i Elements, Photoshop og Lightroom.

Når man optager billeder, kan man vælge at lade kameraet foretage al billedbehandling og gemme motivet som en jpeg-fil, eller også kan man gemme de rå oplysninger fra billedchippen som en såkaldt raw-fil. Den indeholder oplysninger om, hvor meget lys hver enkelt pixel på billedchippen har modtaget, og så er det først ved computeren, at du foretager billedebehandlingen.

Det giver meget bedre muligheder for at justere lys, farver og kontrast end på en jpeg-fil, hvor der allerede er blevet justeret på disse parametre. Du kan således trække langt flere nuancer frem i skygger og højlys, og billederne bliver som regel også mere detaljerede. Her kan du se, hvorfor raw er suverænt, og du får tips til kameraindstillinger, der giver dig de bedste muligheder i billedbehandlingen. Vi hjælper dig også igennem alle de vigtige indstillinger i Elements, Photoshop og Lightroom.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...