Adobe Photoshop Elements 7

Test af Adobe Photoshop Elements 7

Adobe fortsætter med at automatisere klassiske billedbehandlingsfunktioner, så de kan klares med få klik. For fotoentusiasten er der dog langt mellem snapsene i Elements 7, og programmet fås stadig ikke på dansk.

18. december 2008

Lige så regelmæssigt som juleaften kommer Photoshop Elements efterhånden i ny version hvert efterår. I version 1 og 2 var programmet en neddroslet udgave af det professionelle, dyre og komplicerede Photoshop, men siden har Elements fået sit eget liv og bevæger sig støt i retning af større brugervenlighed og automatiske funktioner.

Udviklingen i version 7 er især sket på tre områder. For det første er Photomerge-funktionerne blevet udvidet en smule. Tager man det samme motiv to gange, fx mens en person går forbi, kan de to billeder smeltes sammen, så man har et resultat uden personen på.

Scene Cleaner kan fjerne fx en bil i bevægelse, hvis man har to fotos fra samme position. Man kan også vælge, hvor lys brugerfladen skal være

Det virker fint, men kræver, at man tænker så langt som til at tage to næsten ens billeder. Og gør man det, kunne man nok også finde ud af at klone den uønskede detalje væk. Funktionen hedder Screen Cleaner og er reelt identisk med muligheden for at kopiere to gruppebilleder med de bedste ansigter sammen i version 6.

Ny himmel med et klik

Adobe har også udvidet muligheden for automatisk markering med Smart Brush Tool og kombineret den med forskellige funktioner. Man kan fx øge kontrasten i en del af et foto eller gøre himlen mere blå ved blot at trække en streg hen over den direkte på billedet. Her opretter Elements et justeringslag med en maske, så man efterfølgende kan finjustere. En fiks ny detalje er, at der kommer et ikon op i selve billedet, hvor man får direkte adgang til efterjustering.

På under ét minut gjorde vi himlen mere blå og øgede kontrasten i klipperne ved at male løst med Smart Brush Tool.

Den tredje større udvikling er sket i funktionen Guided, som er blevet udbygget. Her spørger Elements, hvilke af de mest almindelige billedbehandlingsfunktioner du kunne tænke dig at lave, og derefter udføres de automatisk. Hvis man er nybegynder og skrap til engelsk, er det udmærket, men det vil måske afholde nogle fra at lære håndværket. Guided er under alle omstændigheder endnu en grund til, at Elements burde oversættes til dansk.

Læs resten af testen i DIGITAL FOTO nr. 18/2008

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...