Fem stærke tips til Lightroom

Der er mange smarte tricks, der gør organiseringen og billedbehandlingen meget nemmere. Her er fem af dem.

23. marts 2011

Når man først har lært Adobe Lightroom nærmere at kende, kan de fleste ret hurtigt få både organiseret deres billedsamling samt klare det meste af billedbehandlingen. Men selv for de øvede, er der tricks, som gør det hele endnu nemmere.

Det er en stor hjælp at kunne oprette såkaldte virtuelle versioner af et billede. Det er kopier, som du kan udføre en masse justeringer på uden at berøre det originale. De fylder næsten intet, så opret gerne flere, og eksperimentér på livet løs. Det klares ved at vælge Photo og Create Virtual Copy eller bare taste Ctrl + ’.

Collections er god til at få samlet ens favoritfotos fordelt på forskellige emner. Her er en metode, der gør det endnu nemmere at tilføje en masse spredte billeder til en Collection. Højreklik på din Collection og vælg Set as Target Collection. Vælg så den lille sprayflaske i bunden af programmet og vælg Target Collection. Nu skal du blot klikke løs på billederne for at tilføje dem.

Mange af de mere avancerede funktioner til billedbehandling har tilknyttet det såkaldte Target Adjustment-værktøj, der gør det muligt at justere billederne ved at klikke direkte på områder og trække med musen. Tast Ctrl + Shift + Alt + T for at aktivere den til Tone Curve, når du skal styre kontrasten. Ved at taste Ctrl + Shift + Alt + S kan du justere farvemætning direkte på billedet, og med Ctrl + Shift + Alt + L er det lysstyrken i bestemte farveområder, du får kontrol over.

Du kan kopiere dine billedjusteringer fra ét billede til andre hurtigt og elegant. Vælg det foto, du er færdig med at billedbehandle. Tast så Ctrl + Shift + C. Nu skal du i en dialogboks markere de justeringer, der skal kopieres. Klik så Copy. Vælg et andet foto og tast Ctrl + Shift + V. Nu overføres alle justeringerne.

Du kan på samme måde kopiere alle dine ændringer af metadata som fx Copyright, nøgleord og antal stjerner. Her skal du i stedet taste Ctrl + Shift + Alt + C. Igen skal du i en dialogboks markere de ændringer, der skal kopieres, og klikke Copy. Vælg så et andet foto og tast Ctrl + Shift + Alt + V for at overføre dine ændringer.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...