Ny og billig Lightroom på gaden

Så er den stærke raw-konverter fra Adobe klar i den endelige udgave. Og prisen er endda sat markant ned.

6. marts 2012

Den spritnye version 4 af Lightroom er netop blevet frigivet, så alle fotoentusiaster straks kan komme i gang med at forbedre både deres raw-filer og få en stærkere organisering af billeder og video. Programmet har været ude som beta – en foreløbig udgave – siden begyndelsen af året, men nu er Lightroom så blevet finpudset og over 800 fejl er rettet.

Den største overraskelse er nok prisen, som er sat markant ned. Nu koster den fulde version 1012,50 kroner, mens en opgradering står i 575 kroner på Adobes webbutik. I forhold til beta-versionen kan den færdige udgave åbne raw-filer fra Canon EOS-1D X, Canon PowerShot G1 X, Nikon D4, Nikon D800 og Nikon D800E.

Blandt de største forbedringer i forhold til Lightroom 3 er nogle meget bedre funktioner til at styre lysbalance, redde højlys, lysne skygger samt give større klarhed i billederne. Billedbehandlingen har også fået et løft i kraft af flere funktioner til at male justeringerne på dine fotos som fx selektiv hvidbalance og støjreduktion.

Blandt de andre stærke forbedringer er den såkaldte Soft Proof-funktion til at tjekke, om ens printer kan gengive alle farvenuancerne i et billede, ligesom der også er import af flere typer video-formater, som man nu kan lave billedbehandling på.

Desuden er der kommet fotobøger og understørrelse af gps, så man kan sætte ens billeder på verdenskortet inde i Lightroom 4. Du kan læse mere her, hvor du også kan hente en prøveversion eller købe programmet.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...