Adobe Photoshop Lightroom 2

Test af Adobe Photoshop Lightroom 2

Adobe var ikke længe om at tage udfordringen fra Apples Aperture 2 op. Resultatet er væsentlige forbedringer og et langt mere helstøbt program til fotograferne. Læs her, om version 2 af Lightroom indfrier vores høje forventninger.

2. oktober 2008

Ifølge Adobe er Lightroom skræddersyet til fotografen, og efter at have arbejdet med den nye version er vi ikke i tvivl. Version 2 byder på en række stærke nyheder, men indeholder også tiltrængte finpudsninger.

Den mest opsigtsvækkende nyskabelse er uden tvivl, at man nu kan billedbehandle udvalgte områder med Adjustment Brush. Man maler ganske enkelt med en pensel hen over de områder, der skal ændres, og bestemmer selv typen af billedbehandling. Det er fx muligt at justere kontrast og farvemætning, ligesom man kan tilføre skarphed eller tone området med en bestemt farve.

Man kan lettere perfektionere portrætter i Lightroom 2. Her har vi sløret huden med negativ Clarity, gjort øjnene lysere og læberne kraftigere.

Heldigvis har Adobe tilføjet funktionen Auto Mask, der begrænser masken til bestemte farveområder. Funktionen minder lidt om Color Replacement Tool og gør det nemt at ændre elementer som fx en farvet dør, uden at resten af billedet påvirkes. Det er også muligt at bestemme størrelse på penslen og indstille, om den skal have en hård eller blød kant. Man kan selvfølgelig også slette dele af masken igen.

Adjustment Brush fungerer rigtig godt i praksis, endda også til retouchering af portrætter. Den kræver dog en smule tilvænning i forhold til lignende funktioner i Photoshop.

Programmet sorterer hurtigt. Her vises fotos med nøgleordet Alsace, der har mindst tre stjerner og er optaget med ISO 200 og blænde F11.

Perfekt skarphed

Billedbehandlingen er fuldstændig nondestruktiv, og man kan derfor til enhver tid gå tilbage og finjustere alt. Her er Lightroom et skridt foran konkurrenten Aperture, der først må danne en billedfil at arbejde på. Værktøjet kan dog godt reagere lidt langsomt, når man arbejder med Auto Mask og har gang i flere justeringer på en stor raw-fil.

Ved hjælp af Graduated Filter har vi hurtigt dæmpet eksponeringen, indsat en mørkeblå farve samt øget farvemætningen i himlen.

En anden velkommen nyhed er Graduated Filter, der fungerer fuldstændig som et gradueringsfilter. Man kan altså lave et forløb, hvor man dæmper lyset, farvemætningen eller kontrasten gradvist i dele af billedet.

Læs hele anmeldelsen i DIGITAL FOTO nr. 15/2008

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...