Test af Adobe Photoshop Lightroom 3

Der venter dine raw-filer et nyt og bedre liv, når de kommer en tur gennem det nye maskinrum i lightroom. Der er taget kærlig hånd om skarphed, støj og optiske fejl, så programmet nu er alt, hvad mange af dine pletskud behøver.

8. september 2010

Billedkvaliteten fik højeste prioritet under udviklingen af Lightroom 3, og det var faktisk også tiltrængt. Konkurrenter som Capture One gav nemlig skarpere raw-billeder, DxO Optics kunne rette optikfejl, og støjreduktionen havde så begrænset værdi, at mange købte plug-ins som Dfine. Alle disse svagheder er nu udryddet. Først og fremmest er den algoritme, som konverterer dine raw-filer, markant forbedret. Det er som at fjerne et tyndt lag af vaseline fra optikken, når man opdaterer til den nye metode, der kaldes Process 2010. Adobe har valgt at hive så mange detaljer som muligt ud af dine raw-filer i stedet for at fjerne enhver rest af fine korn, som ender i et kunstigt plastic-look. Vi er vilde med resultatet, som giver fornem kantskarphed, mens de bittesmå korn på ingen måde generer øjet.

Forrygende støjreduktion Programmets støjreduktion er nu i verdensklasse. Det er forbløffende at se, hvordan ens ellers møgbeskidte fotos taget på ISO 12.800 renses for farvestøj uden videre justeringer. Standardindstillingen er nemlig ofte alt, hvad man behøver. Bekæmpelsen af lysstøj er nu også markant bedre, og det er lettere at opnå et resultat, hvor man både får fjernet de grimme korn og bevarer kantskarpheden. Det er også en fornøjelse at se, hvordan optiske fejl som fortegning, kromatisk aberration og vignette-ring nu rettes blot ved at markere et felt. De mest udbredte objektiver fra Canon, Nikon, Tamron og Sigma er allerede indbygget, og flere er på vej.

Læs resten af testen i DIGITAL FOTO nr. 13/2010

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...