NOCTILUX-M 50 mm f/0.95

Test af Adobe Photoshop CS4

Den nye version af Photoshop byder på flere markante nyheder til den krævende fotograf. Der er tale om nyttige og smarte funktioner, som lægger CS3 langt bag sig og gør CS4 til et stensikkert hit.

13. januar 2009

Adobe har skabt en ny og spændende brugerflade til Photoshop CS4, der ved første øjekast virker grå og kedelig. Men man begynder hurtigt at sætte pris på forandringerne.

Nu åbnes de enkelte billeder fx som faneblade side om side, så de er nemmere at skifte imellem. Samtidig kan alle dokumenterne arrangeres automatisk i brugerfladen på en mere overskuelig måde, ligesom Macbrugere kan få CS4 til at fylde hele brugerfladen og skjule Skrivebordet ligesom i Windows.

Der er også tilføjet grafikacceleration, så man kan dreje sit dokument, ligesom når man tegner på et stykke papir. Og nu er det endelig blevet muligt at se sine fotos i fuld kvalitet uanset zoomniveau. Før skulle man benytte enten 100 %, 50 % eller 25 % for at kunne stole på skærmen.

Men Adobe har endnu mere i godteposen. Man kan nu visuelt se og indstille penslens størrelse og hårdhed med musen direkte på billedet, så det er slut med at gætte sig til, hvordan penslen bedst justeres til en given opgave.

Og så er der kommet den lille, men geniale funktion til, at Clone Stamp Tool helt præcist viser det udsnit i lokalområdet, som man har bedt om at klone fra. I CS3 fyldte dette eksempel, kaldet Overlay, hele skærmen og var ofte mere i vejen end til hjælp. Nu er det pludselig helt uproblematisk at klone detaljer, så de flugter præcist med linjer.

Med Clone Stamp Tool får man nu vist, præcis hvad man er i færd med med at klone, så man kan ramme den helt rette position uden gætværk.

Forbedrede justeringslag

Justeringslag oprettes nemt ved at klikke på et ikon i det nye Adjustments-panel. Her tilføjer man så sine justeringer uden at skulle lukke en dialogboks først.

Den største nyhed er imidlertid, at man ligesom i Lightroom kan justere kontrast og farver ved at trække med musen direkte på billedet. Det virker både med Curves og Hue/Saturation og er en kæmpe gevinst.

Der er også kommet en palet til at finjustere masker med. Det mest interessante er her, at man løbende kan indstille, hvor blød kanten i en maske skal være. Det er altså muligt at gå tilbage og finjustere dette på et senere tidspunkt. Det er smart, men desværre kan man ikke på samme måde løbende udvide eller indsnævre en maske med funktionen Contract/Expand.

Til gengæld skuffer de forbedrede værktøjer Dodge og Burn til at male områder lysere og mørkere bestemt ikke. De virkede i praksis kun med sort-hvide fotos før, men med den nye funktion Protect Tones er de en sand fornøjelse at bruge på farvefotos. De fungerer nemlig så godt, at man ikke længere behøver benytte en omvej med blandingseffekter som eksempelvis SoftLight for at opnå den ønskede effekt.

Værktøjerne Dodge og Burn er markant forbedret. Man kan nu styre lysbalancen optimalt med penselstrøg i specifikke områder.

Smart panoramaeffekt

Med den lille genistreg Content-Aware Scale kan man hurtigt gøre et foto bredere eller smallere. Photoshop sørger nemlig for at bevare områder med mange detaljer, mens ensartede områder som fx en strand eller himmel strækkes ud. Funktionen virker overraskende godt, men skal til tider have lidt hjælp via markeringer om de områder, man ønsker beskyttet.

Med Content-Aware Scale sørger CS4 for at beskytte detaljer som fx bådene her, mens vand og himmel er strakt uden tegn på manipulation.

Funktionen Photomerge til at samle flere billeder til fx et panorama er også markant forbedret. CS4 kan nu automatisk fjerne vignettering, men kan også justere farver og toner, så de enkelte billeder overlapper hinanden pænere.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...