Derfor skal du fotografere i sort-hvid

Sæt i gang med sort-hvid

Billeder uden farver kan skabe ro eller dramatik, og med få værktøjer får du perfekte gråtoner og en flot kontrast. Her får du de bedste tips til sort-hvid-fotografering.

27. januar 2017

Sort-hvid er værd at have med i baghånden, selvom det umiddelbart virker lidt underligt at efterligne gammeldags teknologi med de nyeste kameraer på markedet.

Sort-hvid gør sig især godt til motiver som gadefotos, barsk natur og til portrætfotos.

Her lukker det op for et helt nyt sæt detaljer, og du behøver ikke tænke helt så meget over teknikken som med billeder i farver.

I farvefotos kan ISO-støj næsten ødelægge alt, men konverterer du til sort-hvid, er problemet pludselig løst. Nyttig viden, hvis du får skruet for langt op ved en fejl, og stadig gerne vil have et anvendeligt resultat.

Fotografer i raw

Du får de bedste muligheder for at redigere, hvis du i første omgang skyder billedet i farver og raw-format. Du kan altid konvertere et farvefoto til sort-hvid, men du kan ikke få farverne tilbage, hvis du har skudt i sort-hvid.

Når du åbner billedet i en rawkonverter som fx Lightroom eller Photoshop, skal du i feltet HSL/gråtoner vælge gråtoner. Herefter kan du justere præcist, hvor meget hver farve i billedet skal slå igennem i sort-hvid.

Brug fx de blå toner til at give himlen et mere kontrastfyldt udtryk, eller skru på de røde og orange toner for at få det maksimale ud af hudtonerne i et portræt.

I magasinet Digital FOTO 3/2017 kan du læse mere om at fotografere i sort-hvid og få 12 stærke tips til sort-hvid fotografering.

Hvis du tegner abonnement nu, får du med det samme adgang til de seneste fem blade via app'en Wype.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...