Test af Apple Final Cut Studio 3.0

Test af Apple Final Cut Studio 3.0

Det er spændende og inspirerende at arbejde i dette videoredigeringsprogram på en Mac, når man er vant til Adobes Premiere Pro CS4 på en pc. programmet skaber nemlig hurtigt en helt ukendt form for tryghed.

18. maj 2010

Final Cut Studio er en kongepakke med det bedste fra filmskaberverdenen og består af seks programmer. Først og fremmest er der Final Cut Pro 7, som bruges til at klippe film med, og som minder om Adobes Premiere Pro CS4. Color 1.5 efterjusterer farver, mens Motion 4 bruges til at tilføje forskellige effekter til videoerne. Desuden kan du med Soundtrack Pro 3 justere lydsiden, mens Compressor 3.5 laver filmen om til det ønskede format, og DVD Studio Pro 4 bruges til at skabe dvd’er med.

Er man vant til at bruge Adobes Premiere Pro, vil man umiddelbart føle sig hjemme i Final Cut Pro. Her er en tidslinje, en skærm og vinduer til effekter, filer og klip. Men i detaljerne er programmerne dog så forskellige, at det er nødvendigt at åbne den medfølgende og gode manual, som dog er på engelsk.

Ingen ventetid

Final Cut Pro kræver lidt muskler, og på vores MacBook Pro med 4 GB ram og en Intel Core Duo-processor på 2,53 GHz var det nødvendigt at se previews i laveste opløsning, som i øvrigt er ganske glimrende. Herefter foregik klipningen til gengæld legende let uden ventetid.

En af de nye ting i forhold til den tidligere version er, at man kan justere afspilningshastigheden på sine klip variabelt med en præcision ned til de enkelte frames. Når man er færdig med at klippe sin film, kan man rykke den over i Color 1.5, hvor det er utrolig nemt at justere farver, lys og kontrast samt at tilføre en række filtre som fx Film Grain. Tidslinjen bliver automatisk flyttet over i en forenklet version. Soundtrack Pro har en brugervenlighed helt i top, når lyden skal justeres på plads, og der skal tilføjes lydeffekter eller fjernes støj.

Effekter, tekster, logoer eller bevægelige elementer tilføjes i Motion 4. Det er et ret omfattende program, som man nemt kan bruge rigtig mange timer på, men heldigvis er der også en masse flotte skabeloner, der med få justeringer kan få et unikt udtryk lige til at putte ind i filmen.

Det er blandt andet muligt at tilføje livagtige flammer, røg eller støv til tekster eller andre elementer. Generelt er det ret ubesværet at hoppe rundt mellem de forskellige programmer, og det giver for en pc-bruger en ukendt ro til at koncentrere sig om at klippe film i stedet for at lege it-ekspert, fordi programmerne ikke kører optimalt.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...