Overrasket fotograf
Det kom bag på os

Her er de fem ting, der overraskede os mest på fotofronten i 2017.

© Shutterstock

5 ting der overraskede os i fotoverdenen i 2017

I løbet af året er der altid nogle nyheder inden for fotoverdenen, der kommer bag på os og overrasker – enten positivt eller negativt. Her er de fem ting, der overraskede os mest i år.

25. december 2017 af Louise Hagemann

1. Lightrooms delte sig i to

Vi var ret begejstrede over årets store opdatering fra Lightroom. Ikke mindst pointen med, at det nye Lightroom CC automatisk gemmer ting i skyen. Men vi er overraskede – og egentlig ikke så begejstrede – over, at Lightroom valgte at splitte programmet i to.

​Idéen om at lave en version, der er lettere at gå til, er fin nok, men det kunne sagtens integreres i det samme program. ​

Vi kunne godt tænke os alle de muligheder, Classic CC har, og samtidig fordelen ved den automatiske kopiering til skyen, som CC klarer.

Du kan blive meget klogere på begge versioner af Lightroom i vores kursussektion i det trykte magasin og i videokurser i Fordelszonen. 

Lige nu kan du prøve Fordelszonen med 1 nummer af Digital FOTO for kun 29 kroner. 

Adobe Lightroom
To versioner

I 2017 blev Lightroom delt op i to programmer, Lightroom CC og Lightroom Classic CC. Idéen var god, men resultatet overraskede os.

© Adobe

2. Jan Grarup på sofabordet

Krigsfotografen Jan Grarup tager nogle enestående billeder. Ingen tvivl om det. Vi har selv vist en del af dem frem i et interview ​på et tidligere tidspunkt og hørt hans spændende historier fra felten.

Men så meget desto mere blev vi overraskede over, at Jan Grarups billeder nu ​er kommet i en en coffee table-bog – altså en stor lækker bog, man typisk bladrer i ved sofabordet, ​og som ligger fremme til beundring​. 

For selv om ​billederne er flotte og fantastiske, er det jo også historier om krig, ødelæggelse og død​.

3. GoPro faldt til jorden

I slutningen af 2016 måtte GoPro trække alle sine Karma-droner tilbage, da de simpelthen faldt ned fra himlen. I starten af 2017 fandt man så fejlen, og dronen sælges nu igen.

Men vi er overraskede over, at GoPro, som jo er suset ind på kameramarkedet og har sat nye standarder og opfundet ny​e behov, ikke har formået at slå igennem med ​deres drone og give DJI konkurrence – eller for den sags skyld slå igennem på et andet, innovativt område.

GoPro Karma-drone
Dronen droppede

GoPros drone Karma faldt bogstaveligt talt til jorden og formåede ikke at bringe ny konkurrence til markedet.

© GoPro

4. Alpha9 stak helt af

Som regel når der kommer nye kameraer, ved vi nogenlunde, hvad vi skal forvente, og selv om vi bliver glade, bliver vi sjældent rigtig overraskede. Men det gjorde vi alligevel lidt, da Sony i april smed Alpha9 på gaden.

Topmodellen havde nogle vilde specs, og især de 20 billeder i sekundet, de 693 autofokuspunkter og den konstant opdaterede søger, der aldrig går i sort, fangede vores opmærksomhed.

5. Nyt format til fotos

De nye iPhones, som kom i september 2017, præsenterede et helt nyt billedfilformat, nemlig HEIF. En HEIF-fil fylder halvt så meget som en jpeg, uden at kvaliteten forringes. Det var en – positiv – overraskelse, og noget tydede på, at vi ikke var de eneste, der var overraskede. Adobe virkede heller ikke helt klar til at håndtere det nye format.

Og nu vi er ved iPhones, må vi sige, at vi også blev meget overraskede over iPhones X's studiebelysningsfunktion. Det fungerer overraskende godt, og vi er spændte på, hvad fremtiden byder på.

Er du ikke med på iPhone X-bølgen, kan du opgradere din egen smartphone med et lækkert objektivsæt med bla. fiskeøjeobjektiv. 

Lige nu får du objektivsættet til din mobil med 2 numre af Digital FOTO for kun 49 kroner. 

Portræt i studiebelysning

Med iPhone X kan man tage portrætter med simuleret studiebelysning, og det virker overraskende godt.

© Digital FOTO

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...