Ekstrem ISO til OL-fotograferne

Sportsfotografer fra hele verden samles i Vancouver i midten af februar til vinter-OL, og det bliver med nyt udstyr i taskerne. Både Canon og Nikon er nemlig klar med nye professionelle modeller, hvor ISO kan komme helt op på rekordhøje 102.400.

17. december 2009

Det er ikke en tilfældighed, at Canon og Nikon lancerede nye modeller til sportsfotografer in-den for samme uge midt i oktober. Vinter-OL venter nemlig forude, og producenterne vil for-syne pressen med det nyeste grej til den store begivenhed. Og timingen er ikke det eneste punkt, hvor ærkerivalerne er enige. Både Canon EOS-1D Mark IV og Nikon D3S kan nemlig tage fotos ved imponerende ISO 102.400, så fotograferne kan slippe hjem med skarpe fotos, selv om lyset skulle gå ud i skøjtehallen.

Canon og Nikon konkurrerer heller ikke på prisen. Kun 400 kroner adskiller modellerne. EOS-1D Mark IV koster 41.599 kroner, mens D3S har en vejledende pris på 41.995 kroner. Canons model har en billedchip i størrelsen APS-H, der giver en brændviddeforlængelse på 1,3x. Opløsningen er på 16,0 mio. pixels, og man kan tage ti billeder i sekundet.

Flere fokuspunkter

Canon har arbejdet intenst med autofokussystemet, efter at nogle brugere oplevede pro-blemer med skarphed på forgængeren Mark III og måtte have det til service, før det fungerede optimalt. Der er nu 45 fokuspunkter, hvoraf de 39 er af den hurtige og mere lysfølsomme krydssensortype. Det skulle give en større sikkerhed for skarpe billeder. Man kan optage video i Full HD på 1920 x 1080 pixels.D3S fra

Nikon byder på en full-frame-sensor i Nikons FX-format. Til gengæld er opløsningen kun på 12,1 mio. pixels. Man kan også beskære billedet i optagelsen, så udsnittet svarer til APS-C-format med en brændviddeforlængelse på 1,5x. Opløsningen nedsættes så til 5,1 mio. pixels. Indstillet til full-frame kan man tage ni billeder i sekundet, mens man kan tage 11 per sekund i det beskårede format. Nikons kamera har 51 autofokuspunkter, og her er de 15 krydssensorer. Videooptagelse sker i HD-for-mat med 1280 x 720 pixels.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...