Ny version af Lightroom på vej

Det er allerede nu muligt at prøve den kommende version 2.0 af Lightroom. Adobe har nemlig frigivet en beta, som byder på flere tiltrængte forbedringer.

2. juni 2008

Den største nyhed er, at man nu kan justere fx lys og farver i udvalgte områder ved at male med en pensel. Det helt specielle ved disse nye lokale justeringer er, at ændringerne ikke er destruktive på pix-el niveau som i Photoshop, men i stedet påføres i en slags lag, som man senere kan finjustere.

Dodge og Burn i Lightroom

Det er altså nu muligt at bruge de velkendte teknikker som Dodge og Burn direkte i Lightroom, men man kan også ændre lokalt på fx farvemætningen, lysbalancen eller klarheden med funktionen Clarity. Der er også kommet et par meget velkomne forbedringer i organiseringsdelen. Det nye filterpanel gør det fx meget nemmere at søge og sortere i billedsamlingen, da man let kan indsnævre sine valg alt efter kameraindstillingerne.

Bedre skarphed

Adobe har også lyttet til et stort ønske fra fotograferne om en bedre skarphed, når man printer og eksporterer fotos. Skarpheden er opbygget, så den opdeles i pre- og output-sharpening og tager højde for, om billederne skal bruges til skærm eller print. Det er en stor hjælp at slippe for at skulle en tur omkring Photoshop med sine billeder for at få optimal skarphed.

Bedre integration med Photoshop CS3

Lightroom 2.0 får også bedre integration med Photoshop CS3, idet man kan udvælge billeder og bede om at få dem samlet til et panorama eller kombinere flere eksponeringer med HDR i Photoshop. Det er også muligt at åbne fotos som Smart Objects i Photoshop. Endelig kan man nu bruge Light room fordelt over flere skærme.

Adobe har ikke oplyst, hvornår Lightroom 2.0 udkommer. Betaversionen kan hentes på webadressen:

Lightroom 2.0 betaversion

Gratis Photoshop

Adobe har også lanceret deres svar på et gratis program til billedbehandling og præsentation af billederne på nettet. Med Photoshop Express er alt, hvad du behøver, en internetforbindelse for at kunne lægge dine fotos på Adobes galleri samt justere fx lys, farver og skarphed på billederne via din internetbrowser. Du kan opdatere dit fotogalleri med nye billeder direkte på ferie stedet og lave basal billedbehandling med det samme. Alle fotos kan samles i et album og nydes via et billedshow.

Gratis Photoshop på: Photoshop Express

Læs mere om Photoshop Express i artiklen: Adobe Photoshop Express integrerer Flickr

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...