Pentax lancerer nye spejlreflekskameraer

Pentax har i dag lanceret to nye spejlreflekskameraer, Pentax K20D og Pentax K200D. Allerede for et par uger siden var DIGITAL FOTO inviteret med til en stor præsentation i Dubai, hvor vi fik mulighed for at prøve de nye kameraer. Her på siden kan du læse lidt om, hvad især K20D har at byde på, og se de billeder, vi tog med kameraet dernede.

24. januar 2008

Som vi nævnte i DIGITAL FOTO nr. 3/08, var der forventninger om, at Pentax ville sende et nyt, spændende spejlreflekskamera på markedet. Det er nu en realitet. Godt halvandet år efter lanceringen af K10D er Pentax klar med afløseren K20D, som byder på en opløsning på intet mindre end 14,6 mio. pixels.

Kameraets udformning ligner på mange måder forgængerens. Der er igen tale om et veldesignet kamerahus, som er konstrueret i glasfiberforstærket polykarbonat og bygget op omkring et chassis i rustfrit stål. Det er både vejrbestandigt og ligger samtidig rigtig godt i hænderne. Inde i kameraet er der mange spændende nyheder. Sensoren er ikke længere af typen ccd, men derimod en cmos-sensor. Udskiftningen har været medvirkende til, at Pentax har kunnet hæve opløsningen fra 10,0 til 14,6 mio. pixels. Det er ganske sensationelt for et kamera i mellemklassen, og det vil uden tvivl tvinge konkurrenterne i samme retning.

Støjreduktionen er også væsentligt forbedret. K20D har indbygget sensorrens, og støvpartikler samles op af klæbende overflader i kameraets bund. Som noget nyt har kameraet indbygget støvalarm, der advarer om støv på sensoren. Selv om kameraet blev udsat for en del blæsende sand i Dubais ørken, var der ingen problemer med de billeder, vi havde med hjem.

Der er indbygget billedstabilisering, og den fungerer virkelig fint, også under meget dårlige lysforhold, hvilket man kan se på et par af billedeksemplerne. Kameraets autofokus består af 11 fokuspunkter, og man kan selv vælge, hvordan man vil bruge dem. Det er dejlig nemt at arbejde med, bortset fra at man meget let kan komme til at skubbe til knapperne, så fokuspunktet flytter sig.

Som noget helt nyt for Pentax leveres K20D med live view, så man kan bruge den store skærm på 2,7 tommer som søger. Da vi prøvede kameraet, havde vi en del besvær med at fokusere ordentligt ved hjælp af live view-funktionen. Det skyldes ganske givet en mindre fejl, som Pentax hurtigst muligt bør få rettet, så det fungerer, inden kameraet når ud i butikkerne. På skærmen kan man også se kameraets aktuelle indstillinger.

Lukkertiden går ned til 1/4000 sekund, og ISO er desuden øget, så det nu er muligt at tage billeder ved helt op til ISO 6400. De billeder, vi tog ved ISO 3200, var dog præget af meget tydelig støj, der kun kan accepteres, hvis man er meget tolerant.

Vi vil naturligvis bringe dybtgående anmeldelser af begge kameraer så hurtigt som muligt. Prisen for K20D er 9995 kroner, mens K200D koster 6295 kroner. Begge modeller leveres med et zoomobjektiv på 18-55 mm.

Sammen med lanceringen af K20D og K200D sender Pentax desuden fem nye, spændende objektiver på markedet. De to modeller smc PENTAX-DA* 200mm F2.8 ED SDM vil, som noget nyt, være udformet i et vejrbestandigt design og med ultrasonisk autofokus. Prisen vil sandsynligvis komme til at ligge mellem 7500 og 8500 kroner. Standardobjektivet, som følger med kameraet, er dog traditionelt opbygget.

Herunder kan du se nogle af de billeder, vi har taget med K20D.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...