Så kom Lightroom 3

Efter mere end et halvt år med beta-versioner er den færdige udgave af Photoshop Lightroom 3 endelig kommet på gaden. Og der er masser af kræs for den ivrige fotoentusiast og spændende nyheder, som ikke var med i den første beta.

8. juni 2010

Det er nu muligt at få endnu bedre billedkvalitet ud af sine rå optagelser takket være nye algoritmer i raw-konverteringen. Blandt andet er støjfjerneren blevet stærkt forbedret, så man nu kan fjerne både farvestøj og korn, uden at det går ud over detaljegraden. Et nyt skarphedsfilter skulle også give bedre resultater end i tidligere versioner.

Man kan endegyldigt vinke farvel til en lang række objektivfejl. Lightroom har nemlig fået samme Lens Correction-modul, som man finder i det nye Photoshop CS5. Programmet retter således selv kromatisk aberration, der giver farvede kanter i kontrastrige overgange, fortegning, der gør lige linjer buede, og vignettering, der giver mørke billedhjørner. Funktionen bygger på test, som Adobe har foretaget, af en lang række kombinationer af kamerahuse og objektiver. Har firmaet endnu ikke testet din kombination, kan du selv lave en profil eller justere manuelt.

Blandt andre nyheder i programmet finder man muligheden for at koble kameraet til computeren og bruge Lightroom som udløserknap. Så snart man har taget et billede, overføres det så til Lightrooms bibliotek. Import-delen har også fået en tur, og er blevet nemmere og hurtigere at bruge. Desuden kan man nu hente videooptagelser fra spejlreflekskameraer ind i Lightrooms bibliotek, så man kan organisere dem med fx søgeord. Prisen forventes at blive 2312, 50 kroner, mens en opgradering fra Lightroom 2 koster 925 kroner.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...