Casio Exilim EX-H10

Test af Casio Exilim EX-H10

Med 10x zoom, HD-video, en stor skærm, der tilpasser sig lyset omkring kameraet, samt et batteri, der kan klare 1000 optagelser, frister denne nye model. Har Casio virkelig lavet det perfekte kamera under 2500 kroner?

17. oktober 2009

Dette er Casios første kompakt-kamera med superzoom. Det har et forrygende objektiv, der svarer til 24-240 mm, så man også får kraftig vidvinkel. Kameraet er desuden udstyret med et af Casios trumfkort, nemlig en skærm på 3,0 tommer, der tilpasser sig efter det omkringværende lys, sådan at det er nemt at se billeder på skærmen selv i kraftigt solskin. Det er noget, man virkelig kommer til at sætte pris på. Desuden kan EX-H10 optage HD-video i en opløsning på 1280 x 720 pixels, og det er udstyret med billedstabilisering på sensoren. Endelig hævder Casio, at det kan optage hele 1000 billeder på en enkelt batteriopladning.

9772 testbilleder

1000 billeder er omtrent det dobbelte af konkurrenterne, så en anelse skeptiske ladede vi batteriet helt op og gik i gang med at tage billeder. I mellemstørrelse, normal komprimering og serieoptagelse uden blitz fik vi 9772 billeder på kortet, før batteriet endelig gav op. 1000 fotos efter CIPA-standarden, hvor der bruges blitz på en del af billederne, passer uden tvivl, og det er imponerende.

Specifikationerne er flotte, men betjeningen på det jævne. Indstilling af kameraet foregår i det danske menusystem samt på ikoner, som dukker op på skærmen ved et tryk på Set-knappen. Det kræver flere tryk end hos konkurrenterne og er dermed langsommere i brug. Tekst og ikoner på knapperne er nærmest umulige at se.

De bedste konkurrenter har motivgenkendelse. Fx skal et landskab og et portræt have vidt forskellig skarphed og farvemætning, men det skal man selv justere på EX-H10. Casio har dog to knapper, man kan trykke ned før fotografering af henholdsvis landskaber og portrætter. Efter en række forsøg valgte vi i stedet at stille farvemætning og skarphed fast på +1 i menuen og gå ned på 0, når vi skulle skyde portrætter.

Skærmen er ikke helt til at stole på. Flere gange oplevede vi, at lys og farver var bedre på det færdige foto, end skærmen havde vist. Det er dog en lille ulempe ved belysningstilpasningen, der er til at leve med.

Læs resten af testen i DIGITAL FOTO 15/2009

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...