Nikon COOLPIX P90

Test af Nikon COOLPIX P90

Nikon er ude med sit hidtil mest ambitiøse superzoomkamera. P90 har fleksibel skærm og zoom fra 26 mm vidvinkel til hele 624 mm tele. Makrofunktionen er meget fin, men skarpheden halter.

15. juni 2009

Der er især to grunde til, at P90 imponerer. Den første er, at objektivet har et brændviddeområde, som går fra 26 mm til 624 mm, og det kan tilmed fokusere på motiver, der befinder sig kun én cm fra frontlinsen.

Dernæst er der de billedmæssige muligheder, som objektivet giver. Der er nærmest intet, man ikke kan fotografere med dette kamera. Det reagerer tilmed så hurtigt, at man på få sekunder kan skifte fra at fotografere en blomst i skovbunden til at tage et billede af en rovfugl i en fjern trætop.

Fleksibiliteten hjælpes yderligere på vej af den store skærm på 3,0 tommer, der trinløst kan vippes lodret op eller til at pege 45 grader ned til fotografering i akavede vinkler.

Det hele er pakket nydeligt ind i et veldrejet kamera med lav vægt og beskedne mål til en gunstig pris. På den første fototur ud i naturen kan man ikke lade være med at tænke på, om dette er begyndelsen til enden for spejlreflekskameraet som sådan. Svaret vender vi tilbage til.

Kan ikke optage i raw

Opløsningen på 12,0 mio. pixels er fin for et kompaktkamera. Nikons topprofessionelle digitale spejlrefleks, D , har reelt det samme, nemlig 12,1 mio. pixels. Kameraet har al den automatik, entusiasten kan ønske sig. Ud over Auto er der 16 motivprogrammer samt P, S, A og M samt muligheder for at programmere op til to faste indstillingskombinationer. Skal man fx fotografere til et bryllup, kan man programmere den ene indstilling efter lys og farver inde i kirken og den anden efter lysforholdene udenfor.

Man kan optage video , men desværre kun i normal opløsning. Nikon var først med HD-video i spejlrefleks, men er blandt de allersidste til at få det inkorporeret i deres kompaktkameraer. Til gengæld har Nikon P90 både ansigts- og smilegenkendelse.

Kameraet ligger godt mellem hænderne, og knapperne er velplacerede. Indstillingshjulet går tilpas stramt til, at man føler sig sikker på, at kameraindstillingerne ikke ændrer sig under optagelsen. Vi havde dog gerne set flere knapper, blandt andet til manuel indstilling af ISO. Nikons menusystem er velstruktureret, på dansk og med en meget fin læsbarhed takket være høj kontrast, skrifttype og den store skærm.

Man kan ikke fotografere i raw-formatet eller benytte løs blitz. Ikke et ondt ord om jpeg og den i øvrigt glimrende indbyggede blitz, men det indskrænker mulighederne for at få billeder i topkvalitet. Kameraet har effektiv billedstabilisering, og P-automatikken prioriterer kort lukkertid over lille blænde. Det er det eneste rigtige for et kamera med så kraftig zoom og stor medfødt dybdeskarphed.

Læs resten af testen i DIGITAL FOTO 09/2009

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...