Nikon COOLPIX S1000pj

Test af Nikon COOLPIX S1000pj

Nikon har skabt verdens første digitalkamera med indbygget projektor. Tryk på en knap, og billederne kan blæses op på den nærmeste hvide væg. Er det en gimmick, eller er det genialt? Vi har prøvet nyheden.

10. januar 2010

Allerede i 2005 forudså vi her i DIGITAL FOTO kameraer med indbygget projektor. Og nu har Nikon omsat idéen til et færdigt produkt. Projektoren i S1000pj er præcis lige så nem at bruge som selve kameraet. Man trykker på afspille-knappen som vanlig, så der dukker et billede op på lcd-skærmen. Så giver man et tryk på projektorknappen oven på kameraet og peger det ind mod en velegnet hvid flade, som en væg eller en dør. Nu kommer billedet, som man stiller skarpt med en skydeknap, der ligeledes sidder oven på kameraet. Man kan ikke rette styrtende linjer, så kameraet skal helst være i vater med det, man bruger som lærred. Med projektoren kan man se fotos og videoklip fra sofaen og styre kameraet ved hjælp af den medfølgende fjernbetjening.

Svagt lys

Vi målte projektoren til at lyse med 10,1 lumen på en meters afstand. Det vil på almindeligt dansk sige, at man kan se billeder i dæmpet stuebelysning, når kameraet står én meter fra lærredet. Det giver en billedstørrelse på 40 x 30 cm. I en mørk stue har projektoren lys til to meters afstand mellem kamera og lærred, og det giver et billede på 80 x 60 cm. Et større billede ville ikke være bedre. Projektorens opløsning er kun vga, eller 640 x 480 pixels, farverne er triste, og skarpheden bliver aldrig rigtig god. En billig projektor har til sammenligning typisk en lysstyrke på 2500 lumen, højere opløsning og er i en helt anden kvalitetsklasse. Men så koster den også dobbelt så meget som S1000pj og fylder og vejer over ti gange så meget.

Der er ikke zoom på projektordelen, der får sit lys fra en diode. Den kræver ikke køling fra en blæser, er lydløs og kan i princippet holde uendeligt. Vi fik et friskopladet batteri til at holde til omkring 40 minutters fremvisning fra projektoren. Et ekstra EN-EL12-batteri koster 295 kroner, hvilket er billigt for et originalt litiumionbatteri.

Læs resten af testen i DIGITAL FOTO nr. 01/2010

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...