Læs også

Pentax Q

Test af Pentax Optio W80

Nærmest sensationelt har Pentax formået at presse 5x optisk zoom med vidvinkel og 11 linser ned i et kun 2,5 cm tyndt kamera, der tilmed kan tåle at komme en tur i sneen eller under vandet. Men imponerer billedkvaliteten i lige så høj grad?

5. november 2009

Stød- og vandtætte kameraer er blevet særdeles populære, og det er der ikke noget at sige til. Det er inspirerende at kunne fotografere overalt. Og modeller i denne klasse er langt mere praktiske og diskrete at bruge end almindelige kompaktkameraer i et stort undervandshus.

En vidvinkel på 28 mm, som på W80, er et must i denne type kamera. Under vand brydes lyset anderledes end over vand. Dermed får man en brændviddeforlængelse, der svarer til 1,33x. Så kommer 35 mm pludselig til at opføre sig som 47 mm, mens 28 mm svarer til 37 mm. På grund af urenheder, ophvirvlet sand og lignende er det en fordel at være så tæt på motivet som muligt, og også derfor er en kort brændvidde nærmest uundværlig under vandet.

Enten stød- eller vandtæt W80 er vandtæt ned til fem meter under havoverfladen. Det er også støvtæt og tilmed robust nok til at blive tabt fra én meters højde. Har det været tabt, garanterer Pentax dog ikke vandtætheden. Dækslet over batteri og SD-kort virker da heller ikke specielt robust. De forbehold har konkurrenterne ikke. W80 klarede dog uden problemer de strabadser, vi udsatte det for. Batteriholdbarheden opgives til 170 billeder per opladning. Vi nåede dog kun godt det halve.

Ergonomien er rimelig, men noget solidt greb om kameraet får man ikke. Heller ikke lcdskærmen på 2,5 tommer imponerer. Under optagelse dækkes en stor del af billedet af tekst og symboler, og vi savner en display-knap til hurtigt at skifte mellem information og helt ren skærm. Der er omkring et sekunds forsinkelse på udløseren, men ellers er reaktionstiderne i orden, og de tætnede knapper går lettere end på flere konkurrenter. Den grønne knap bag på kameraet kan bruges til at stille alt på auto, mens entusiasten i den primitive, danske menu kan programmere knappen om til en funktionsknap med adgang til at styre fx ISO og hvidbalance. Kameraet har ansigtsgenkendelse, men ikke billedstabilisering. Det kan optage video i HD-kvalitet på 1280 x 720 pixels.

Læs resten af testen i DIGITAL FOTO 16/2009

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...