Test af Sony Cyber-shot DSC-HX1

Der satses stærkt med 20x optisk zoom, høj opløsning, hd-video og hurtig serieoptagelse hos topmodellen i kategorien superzoom, HX1. Man ser også en ny panoramafunktion. Men den ulogiske menu er en meget stor udfordring.

26. august 2009

HX1 fra Sony har en ny panoramafunktion, der nok vil få mange til at vælge kameraet. Funktionen er helt ny og på én gang uhyre enkel og superavanceret. Den er heldigvis nem at bruge. Indstil programhjulet på panorama, tryk på ud øseren, og panorér mod højre, indtil du ser en pil i søgerbilledet. Den kommer til syne efter en panorering på cirka 170 grader. Man behøver ikke tage flere enkeltbilleder. Bagefter samler kameraet automatisk optagelsen til et panoramabillede på 9 x 42 cm i en høj opløsning på 300 dpi, og det g ør det godt, selv på komplekse motiver med diagonale, lige linjer. Panoreringsretningen kan på enkel vis ændres til at køre mod venstre eller til at gå op og ned.

Endnu en markant nyhed er det glimrende objektiv, der tegner særdeles skarpt. Kun på fuld blænde ved længste brændvidde falder skarpheden i billedhjørnerne. Det fortegner en del, kan man se i optagelsen, men det rettes automatisk op i billeddannelsen ligesom vignettering. Nærgrænsen er helt nede på blot fem mm fra frontlinsen.

Mangler raw

Billedkvaliteten hos HX1 er på højde med konkurrenterne Canon PowerShot SX1 IS og Panasonic Lumix DMC-FZ28. Eksponeringen er sikker, og på lav ISO er der minimal billedstøj. Støjen indfinder sig fra ISO 400, er tydelig på ISO 1600 og generende på ISO 3200.

Menuen er oversat til dansk, men enkelte steder er teksten stadig på engelsk. Lige så stor skærmen er, lige så lille er den elektroniske søger.

Kameraet har en mio. færre pixels end konkurrenterne, men detaljegengivelsen er lige så god – dog fremstår lige linjer lidt mere ujævne.

Billedfilerne optimeres med ganske meget elektronisk skarphed, mens farvemætningen er moderat. Den kan dog justeres op i menuen. Det er positivt.

Kameraet kan tage jpeg, men desværre ikke raw, som vi ser det hos Canon og Panasonic.

Autofokus er god, sikker og hurtig med ansigtsgenkendelse. Blitzbilleder udlyses jævnt på alle brændvidder. Om det er blitzens skyld, eller om det ordnes i billeddannelsen, skal være usagt.

Læs resten af testen i DIGITAL FOTO nr. 12/2009

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...