Kvinde og hest i eventyrligt vinterlandskab

Vinderen af Nordisk Talent Award 2017 er meget betaget af heste og eventyrlige universer. 

© Miina Anahita

5 spørgsmål til vinderen af Nordisk Talent Award 2017

Vinderen af Digital FOTOs Nordisk Talent Award 2017 er en vaskeægte historiefortæller, og her fortæller hun om sin inspiration fra sagaernes verden, om at planlægge alle detaljer i billeder, og om hvad der skal ske i fremtiden.

19. december 2017 af Louise Hagemann

21-årige Miina Anahita har vundet Digital FOTOs store talentkonkurrence for unge fotografer, Nordisk Talent Award. 

Det har hun på grund af sit imponerende fotografiske håndværk og en udpræget sans for komposition, detaljer og lys.

Læs også: Nordisk Talent Award: Vinderne er fundet

Miina arbejder med det åndelige og mytologiske univers og bruger ofte heste i sine billeder. Men hendes billeder på ingen måde klassiske – de er på et højt niveau, gennemtænkte og med stor gennemslagskraft.

Se galleriet: Her er de 10 bedste unge fototalenter i Norden

Vi har snakket med vinderen af Nordisk Talent Award 2017.

Hej Miina. Du er vinder af Nordisk Talent Award 2017. Hvordan føles det?

Det er superfedt at vinde en nordisk fotokonkurrence. Ikke mindst når man tænker på, at jeg netop nu arbejder på et projekt omkring nordisk mytologi.

Jeg glæder mig meget til at skulle på workshop med Ulla Lohmann og lære af hendes erfaringer og høre om hendes eventyr – hun er jo på sin egen måde en visuel sagafortæller.

Vi er meget imponerede over dine billeder. Kan du fortælle lidt om dine idéer?

Tak. Jeg er lige nu i gang med et fire år langt projekt med temaet nordisk mytologi, hvor jeg er meget fokuseret på repræsentationen af kvinden i sagaer og mytologi. 

Jeg plejer at sige, at jeg ikke tager billeder, jeg skaber dem. 

Med mit arbejde vil jeg gerne stimulere fantasien og vække en følelse af forundring hos beskueren.

Du er jo meget minutiøs i din planlægning. Hvordan foregår en optagelse?

Jeg gør et stort forarbejde inden hvert billede eller projekt. Ofte besøger jeg historiske eller mytologiske steder i den nordiske natur, som jeg bruger i min fortælling. 

Det kan godt tage mig flere måneder at finde de rigtige steder, karakterer og modeller, og jeg kommer land og rige rundt. Jeg bruger meget tid på at studere lysforhold, farver og stemning på alle tider af døgnet på mulige locations.

Jeg tænker meget over koncept, følelse og styling inden en optagelse, men billedet bliver altid til i et krydsfelt mellem dette og de ting, der opstår, når jeg står i situationen. 

Det er denne meget autentisk kombination, der tiltaler mig. Den kreative proces og den personlige og kunstneriske rejse er vigtigere end det færdige billede.

Hvordan kom du i gang med at fotografere?

Jeg har, siden jeg var lille, været både meget introvert og kreativ. Jeg søgte væk fra andre mennesker, ud i skoven og naturen, ud i andre verdener.

Senere begyndte jeg at lede efter nye måder at udtrykke mig på, og en dag begyndte jeg at lege med familiens kompaktkamera. 

Efter en dag med kameraet i hånden slap jeg det aldrig igen. Det blev min måde at kommunikere på uden at bruge ord. 

For mig handler livet om at gå ud i verden og lade historierne ske, og sidenhen i livet arbejde med disse historier.

Mød også sidste års vinder af Nordisk Talent Award, svenske Anna Winér, her. 

Hvad skal der så ske for dig nu?

Jeg håber på at kunne fortsætte mit projekt og mine rejser rundt i Sverige og videre til Norge, Finland, Danmark og Island. Det vil give mig chance for at besøge nogle de steder fra fortiden, som ofte glemmes.

Projektet skal gerne ende med udgivelsen af en sagabog eller en slags felthåndbog for nordisk mytologi – en bog med visuelle sagaer bestående af fotografier med små tekster til hvert billede.

i 2016 var en dansk bryllupsfotograf med i toppen, da Nordisk Talent Award 2016 blev afgjort. Mød ham her. 

Tegn abonnement på Digital FOTO, og læs bladet med det samme på din smartphone eller tablet med Wype-appen. Her får du desuden adgang til de seneste fem numre af Digital FOTO.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...