Mand fotograferer i naturen

Det er ikke nok at tage et godt billede for at vinde i en fotokonkurrence. Formalia skal også være i orden, så dommerne ikke kasserer dit foto med det samme.

© Shutterstock.com

5 ting du altid skal huske når du deltager i fotokonkurrencer

Det er både sjovt og spændende at deltage i fotokonkurrencer. Se, hvordan du øger dine chancer for at komme øverst på podiet.

19. august 2020 af Kristoffer Engbo

Til de store konkurrencer kommer der mange tusinde billeder, så det er en stor ære som hobbyfotograf at ende blandt de bedste.

Du skal for det første sørge for, at dit billede passer til emnet for konkurrencen. Brug derfor lidt tid på at udvælge billederne, så de matcher konkurrencen. 

Vil du øge chancerne for at vinde, skal du også sørge for, at det helt basale er i orden. Dommerne har ikke tid til at vende tilbage til folk, der har sendt et billede i et forkert format eller lignende, så typisk vil billederne bare blive kasseret.

>Læs også: Det vigtigste, du som fotograf skal vide om komposition

Screendump fra www.worldphoto.org

På konkurrencernes hjemmesider vil du ofte kunne se de bedste fotos fra de foregående års konkurrencer, og de giver dig en god fornemmelse af, hvad dommerne er ude efter. Her er det fra Sony World Photography Awards' hjemmeside.

© Screendump

Herunder er de fem vigtigste ting, du skal huske, når du deltager i en fotokonkurrence.

1. Tjek betingelserne

De fleste konkurrencer har specifikke krav til billederne. Tjek grundigt, at billederne lever op til kravene, inden du sender dem. Udover emnet kan der fx være regler om, hvor meget billedbehandling de må have fået med mere.

2. Send i fuld opløsning

Medmindre andet er angivet, bør du sende billederne ind i deres fulde opløsning, da de muligvis skal trykkes, hvilket kræver mange pixels. Bemærk, at nogle konkurrencer specificerer billedstørrelsen.

>Læs også: 5 gode grunde til at skyde i raw

3. Gem i jpeg-format

Som udgangspunkt bør du sende billeder ind i jpeg, som er det mest gængse format, og som ikke fylder alverden. Gem dog med en lav komprimering, så billedkvaliteten ikke forringes.

4. Fjern vandmærket

Du kan nærmest være sikker på, at dit foto kasseres, hvis du indsætter logoer, vandmærker eller en tekst med dit navn på billederne. Lad billedet stå rent uden forstyrrelser.

5. Drop rammen

Lad også være med at indsætte rammer og lignende i billedredigeringen. Det forstyrrer billedet og gør, at dit foto skiller sig negativt ud, når det vises sammen med andre billeder.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...