Fotograf skyder landskab i solnedgang
På pletten

Lad dine bedste pletskud få en chance for at høste hæder i en af de mange fotokonkurrencer, der findes.

© Shutterstock

Her er 10 spændende fotokonkurrencer du kan deltage i

Jo flere billeder du tager, jo flere pletskud kommer der også i kassen. Her er 10 bud på fotokonkurrencer, du måske ikke allerede kendte, og som kan give dine bedste skud liv uden for hukommelseskortet.

Som fotograf samler man på pletskud, og de bedste af de bedste har man ofte lyst til at dele med andre – og måske endda få andres mening om.

Derfor får du her ti gode bud på konkurrencer, du kan deltage i med dine stærkeste billeder. Mange af dem er gratis eller koster kun et lille deltagergebyr, og der er lækre præmier på spil.

1. ViewBug
2. National Geographic 'Your Shot'
3. BigPicture
4. European Treasures of Nature
5. Golden Turtle
6. Sky Pixel
7. Astronomy Photographer of the Year
8. MonoVisions Photography Awards
9. Iphone Photography Awards
10. Vores helt egen

1. ViewBug

Den store online fotoplatform, ViewBug, byder på et væld af konkurrencer.

Faktisk kommer der 20 nye på hver måned, og der er mange forskellige temaer at gå på jagt i. Der er flere forskellige præmier, blandt andet kameraer.

Professionelle fotografer bedømmer de mange billeder, der strømmer ind – lige nu er der i alt mere end 50 mio. billeder på siden.

Siden er også god til at samle inspiration. Du kan stemme på dine favoritter og gemme billeder, der inspirerer dig.

Pris: Gratis

Deadline: Løbende

> Find konkurrencen her.

2. National Geographic 'Your Shot'

Billede af glade børn med paraplyer på Bali

Både flotte ferieskud og billeder fra dit lokalområde kan sendes ind til National Geographics konkurrence.

© Shutterstock

National Geographic er kendt for sine fantastiske fotografer og imponerende billeder fra hele verden, og de afholder også hvert år den prestigefulde konkurrence "Travel Photographer of the Year".

Du kan dog også løbende sende dine billeder ind til konkurrencen “Your shot", der foregår på Instagram. Du deltager ved at hashtagge dine billeder #YourShotPhotographer.

Hvis dit billede bliver udvalgt, vises det til de 6,0 mio. mennesker, der følger profilen @natgeoyourshot, og det kan betyde, at din følgerskare får et ordentligt nøk opad.

Pris: Gratis

Deadline: Løbende

> Se alle tidligere udvalgte billeder her. 

3. BigPicture

BigPicture: Natural World Photography Competition opfordrer fotografer fra hele verden til at fremvise deres bedste naturbilleder og deltage i denne store konkurrence. BigPicture, der arrangeres af California Academy of Science, skal fejre og illustrere den forskellighed, som kendetegner livet på jorden, og på den måde også skabe respekt for naturen.

Vinderbillederne vil blive udstillet på en af de mest prestigefyldte videnskabelige institutioner i San Francisco, USA. Hovedprisen bliver præmieret med 32.000 kroner, og der er fine præmier til sekundære placeringer.

Pris: Fra 100 kroner

Deadline: 1. marts 2022

> Find konkurrencen her.

4. European Treasures of Nature

Billede af ulv i nordisk landskab

Der er fine priser på højkant i EuroNaturs konkurrence, der skal skabe fokus på de mange sider af Europas vilde natur. 

© Shutterstock

Den tyske organisation EuroNatur arbejder for beskyttelse af dyr og deres levesteder i Europa. Organisationen sætter nemlig fokus en bæredygtig udviking i Europas landområder. Til det formål er fotokonkurrencer gode, og derfor står EuroNatur også bag denne konkurrence.

Fotokonkurrencen er åben for både amatører og professionelle. Det kræver blot, at man er bosiddende i Europa. Desuden skal alle billeder være taget i Europa. Hver deltager må indsende op til fem billeder. Der er gode priser, bl.a. en førstepris på 1500 EUR.

Pris: Gratis

Deadline: 31. maj 2022

> Find konkurrencen her.

5. Golden Turtle

Denne konkurrence er lidt anderledes end så mange andre – her har du nemlig chancen for at blive udstillet på Wildlife Festival i Moskva og andre steder i Rusland, ligesom du kan vinde kontante præmier på flere tusinde kroner.

Det overordnede tema er wildlife og natur, men der er mange nytænkende kategorier i konkurrencen, blandt andet “verden under vandet" og "mennesker og natur".

Pris: Gratis
Deadline: 28. februar 2022

> Find konkurrencen her.

6. Sky Pixel

Dronefoto

Sky Pixel er en af de mest prestigefyldte konkurrencer for dronefotos og -video

© Shutterstock

Er du også bidt af dronefotografi, er konkurrencen Sky Pixel 7th Anniversary Aerial Photo & Video Contest værd at kigge nærmere på. Konkurrencen er arrangeret af den førende droneproducent, DJI. Det er dog ikke et krav, at du har brugt en DJI-drone, men sikkert er det, at billederne eller videooptagelser skal være optaget med en drone.

Der er fine præmier mange forskellige kategorier. Fx kan en hovedvinder i fotokategorien blive præmieret med DJI-udstyr for over 48.000 kroner. 

Pris: Gratis

Deadline: 21. februar 2022

> Find konkurrencen her.

7. Astronomy Photographer of the Year

Har du taget et pletskud af Mælkevejen, fuldmånen, nordlyset, eller noget andet på nattehimlen? Så kan du vinde præmier på op til 89.000 kroner i denne konkurrence.

Ud over en kontant præmie vil den fotograf, der bliver kåret som årets astrofotograf, få et års abonnement på magasinet BBC Sky at Night, og vinderbilledet vil blive udstillet på National Maritime Museum i London.

Der er et lille gebyr ved indsendelse, men så kan du også deltage med op til ti billeder.

Pris: 89 kr.

Deadline: 4. marts 2022

> Find konkurrencen her.

8. MonoVisions Photography Awards

Billede af mennesker med paraplyer

Uanset om din styrke er landskabsbilleder, gadefotos, portrætter eller noget fjerde, har du en chance i denne konkurrence. De skal bare være i sort/hvid. 

© Shutterstock

I Monovisions Photography Awards kåres de bedste sort-hvid-billeder, og der er priser inden for en lang række kategorier lige gadefotografi til boudoir.

Alle kan deltage, og der er kontante præmier på op til 19.500 kroner til både det bedste billede og den bedste billedserie.

Det koster lidt at deltage, men til gengæld får alle vindere udover præmien et fint diplom – lige til at printe ud eller smide på hjemmesiden.

Pris: 195 kr.

Deadline: 15. maj 2022

> Find konkurrencen her.

9. Iphone Photography Awards

Mange af os går rundt med mobiler, hvis kameraruller er fyldte med pletskud – for det er jo dét kamera, vi oftest har på os.

Er du glad for at fotografere med mobilen, og er din mobil en iPhone, så er her konkurrencen for dig.

Det koster cirka 35 kroner at indsende ét billede og 120 kroner at indsende fem, og er du klar til at betale, så kan du indsende helt op til 50 billeder.

Hovedpræmien er en iPad Air. Desuden er der et Apple Watch Series 3 til de tre bedste. De 18 kategorivindere vil få en ret særpræget præmie – en guldbar fra en respekteret guldmine.

Pris: Fra 33 kr.

Deadline: 31. marts 2022

> Find konkurrencen her.

10. Vores helt egen

Og så lige en enkelt, du måske godt kender i forvejen; nemlig Digital FOTOs egen fotokonkurrence.

Deltag med dine flotteste billeder (maks. tre per mand/kvinde per måned), og skriv et par linjer om, hvordan du tog billedet, eller hvad dine tanker bag motivet var.

De bedste pletskud kommer i bladet, og hver gang kårer vi ét af dem som månedens læserskud, som får hele to sider.

Du kan se tidligere vinderbilleder her.

Til toppen

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...