World Press Photo

Fotojournalisten Heba Khamis, der fik sit diplom fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i 2016, vandt en førsteplads i World Press Photo torsdag aften. 

© Heba Khamis

Vinderne kåret i i World Press Photo 2018

Den egyptiske fotojournalist Heba Khamis kom torsdag aften på førstepladsen i kategorien 'Contemporary Issues' i den prestigefyldte internationale konkurrence World Press Photo. Hun er uddannet på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus.

13. april 2018 af Sarah Winther

World Press Photo er verdens største og mest prestigefyldte fotokonkurrence, og i år konkurrerede mere end 70.000 billeder om at blive årets bedste pressefoto.

Hovedprisen gik til den venezuelanske fotograf Ronaldo Schemidt for hans dramatiske fotografi af en flygtende, flammeomsluttet mand under gadekampene i Venezuelas hovedstad Caracas sidste år.

World Press Photo 2018
Vinder

Ronaldo Schemidt fra Venuzuela vandt hovedprisen World Press Photo of the Year i årets konkurrence med dette billede med titlen Venezuela Crisis.

© Ronaldo Schemidt // World Press Photo of the Year

Men der blev også uddelt priser i andre kategorier som natur, mennesker, miljø, sport og nyhedsfotografi.

Og selvom der ingen danskere var blandt vinderne, var der en tidligere elev fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskoles internationale fotojournalistlinje.

Den egyptiske fotojournalist Heba Khamis vandt nemlig førstepladsen i kategorien Contemporary Issues med sin billedserie 'Banned Beauty' fra Cameroun i Vest- og Centralafrika. 

Heba Khamis // World Press Photo 2018

Veronica på 28 år masserer sin tiårige datter, Michelles, bryst, mens hendes andre børn ser til. Veronica begyndte at ’stryge’ Michelles bryster syv måneder før billedet her blev taget. Skikken med at udføre 'breast ironing' på piger mellem 8 og 12 år i Cameroun skyldes en overbevisning om, at det vil forsinke den alder, hvor pigerne bliver kønsmodne og kan forebygge voldtægter eller seksuelle tilnærmelser.

© Heba Khamis // World Press Photo
Heba Khamis // World Press Photo 2018

En sten bliver varmet op for at udføre 'breast ironing' i byen Yaounde i det centrale Cameroun. 

© Heba Khamis // World Press Photo

Svensker vandt førsteplads

Den svenske fotograf Magnus Wennman vandt desuden en førsteplads i kategorien 'Mennesker', enkeltbilleder.

Vinderbilledet var af de to søstre Djeneta og Ibadeta, der har været sengeliggende i henholdsvis to og et halvt år, fordi de lider af 'uppgivenhetssyndrom'. En lidelse, som kun menes at eksistere blandt flygtninge i Sverige.

Billedserien 'The Boys and the Bulls' af unge tyrefægteraspiranter skaffede den danske freelancefotograf Nikolaj Linares Hansen en tredjeplads i sportskategorien.

Selv om tyrefægtning bliver mindre og mindre populært, træner unge drenge stadig på den lokale tyrefægterskole i den spanske provins Almería tre gange om ugen. 

Heba Khamis // World Press Photo 2018

Søstrene Djeneta og Ibadeta har ligget apatiske i deres senge i to år og et halvt år. Her er de fanget af den svenske fotograf Magnus Wennman.

© Magnus Wennman // World Press Photo


Tredjepladser til svensker og nordmand

Det blev også til en tredjeplads for nordmanden Espen Rasmussen i kategorien 'Contemporary Issues', serier. 

Han vandt med serien 'White Rage', der viser forskellige grader af nationalistisk, højreradikal vrede i de tre amerikanske delstater Virginia, West Virginia og Maryland.

Endelig vandt svenskeren Roger Thuresson en tredjeplads i kategorien 'Contemporary Issues', enkeltbilleder, med sit billede af et stadion i den nordkoreanske hovedstad Pyongyang. 

Du kan se alle vinderbillederne fra konkurrencen hos World Press Photo på deres hjemmeside her.

World Press Photo 2018

Tilskuerne på det nordkoreanske Kim il-Sung Stadion venter på startskuddet til Pyongyang Maraton, og en spinkel vagt står ret ved udgangen. 

© Roger Thuresson // World Press Photo

Se også fire skandinaviske fotografers nominerede billeder her.

Du kan også læse mere om den nye miljøkategori, som blev introduceret i år, og se de nominerede billeder. 

World Press Photo 2018 udstilling

Udstillingen med vinderbillederne går nu på tur i hele verden. I første omgang i Europa, hvor udstillingen kan opleves i byer som Amsterdam, Rom og Bacelone henover foråret og sommeren. 

Du kan opleve billederne i Danmark fra 21. september til 18. oktokber 2018. Det er i Politikens Hus ved Rådhuspladsen i København.

Se udstillingsoversigten her.

> Prøv to numre af Digital FOTO og få vores nye kursusbog til billedbehandling med 100 tips og kurser til Photoshop, Lightroom og Elements for kun 49 kroner. Se tilbuddet her.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...