Dick Yings vilde panorama.

Dick Yings panorama består af hele 280 enkeltbilleder. Her er billedet beskåret kraftigt. Se, hele Dicks panorama længere nede i artiklen. 

© Dick Ying

Læserprojekt nr. 1 2022: Nordens vildeste panoramaer

Vores læsere deler ofte kreative eller flotte fotoprojekter med redaktionen. Dem vil vi gerne vise frem, for hvad er mere inspirerende og lærerigt end de billeder, som andre fotoentusiaster har lagt kræfter og energi i?

Bag om læseren – Dick Ying

Jeg er … filmfotograf og steadycam­operatør og har været det det meste af mit liv. Da jeg var ti år, begyndte jeg at fotografere med sort-hvid film, og siden lærte jeg at fremkalde i mørkekammer.

Jeg laver … såkaldte gigapans og 360-graders-billeder. Gigapans er panoramaer skudt med tele, som typisk består af mellem 100 og 5000 billeder. Mit største panorama består af 1200 billeder og fylder 55 GB. Jeg bruger et Nikon D850, en optik på enten 28-300 eller 150-600 mm og to pan-og-tilt-hoveder.

Jeg begyndte … fordi jeg fik mere tid under coronapandemien. En dag sad jeg og læste om NASAs billeder fra Mars. Om hvordan billeder i høj opløsning blev sendt tilbage til jorden, hvor de blev sat sammen til et kæmpepanorama. Jeg begyndte at undersøge, hvordan de gjorde, og fik selv fat i en skinne, som jeg monterede et kamera på. På den måde lærte jeg princippet om panorama, inden jeg satte det hele sammen. I alt har jeg nok brugt to år på at lære teknikken.

Jeg gør det … mest for min egen skyld og for at udfordre mig selv. Jeg har nogle kunder, men det er ikke noget, man kan leve af. Min drivkraft er at gøre noget, som ingen andre formår. 

Dick Yings panorama.

Dick Ying fotograferede den flot oplyste bydel Lindholmen i Göteborg en aften i minus fem grader. Det endelige billede fylder 11,2 GB.

© Dick Ying

Bag om teknikken: Panorama som de professionelle

1. Uden forvrængning

Når kameraet monteres på panoramahovedet, skal det for at undgå perspektivforvrængninger rotere om nodalpunktet. Det er det knudepunkt, hvor lyset samles i linsen – typisk ca. to cm bag det yderste glas på objektivet.

2. Styr på brændvidde

Jeg finder frem til brændvidden og taster den ind i computeren, der er koblet til panoramahovedet. Så indstiller jeg top og bund af min billedvinkel, så computeren kan udregne panoramaets længde baseret på formatet.

3. Antallet af billeder

Jeg indstiller øverste billede til venstre og nederste til højre for at definere rektanglet i mit panorama, og – med et overlap på ca. 30 procent – afklarer computeren nu, hvor mange billeder der skal skydes samt hvor og hvornår.

4. Tid til indstillinger

Nu indstiller jeg lukkertid, ISO, blænde og hvidbalance på kameraet. Jeg bruger manuelt program. Når jeg kender lukkertiden, kan jeg også indstille, hvor lang tid der skal gå, før panoramahovedet rykker videre til næste billede.

5. Sammensyning

Til at sætte billederne sammen efterfølgende bruger jeg programmet Gigapan, som er særligt lavet til store panoramaer. Det tager cirka en time at rendere 1500 billeder.

Dick Yings 2. panorama.

Billederne er skudt på 300 mm, 1/60 sekund, F7.1 og ISO 5000. Den endelige opløsning er på 456 mio. pixels.

© Dick Ying

Er dit projekt det næste?

Alle kan deltage, og vi sætter en spændende præmie på højkant, der afsløres senere. Send billede(r) og et par linjer til [email protected] 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...