Lars Roeds billede fra marsken.

Lars viser sine vadehavsbilleder på galleri. Projektet hjalp lars til at overkomme stress.

© Lars Roed

Læserprojekt nr. 2 2022: Helende skud fra marsken

Vores læsere deler ofte kreative eller flotte fotoprojekter med redaktionen. Dem vil vi gerne vise frem, for hvad er mere inspirerende og lærerigt end de billeder, som andre fotoentusiaster har lagt kræfter og energi i?

Bag om læseren – Lars Roed

Jeg er … UX-designer i en større e-handelsvirksomhed, der har kontor i Kolding. Samtidig har jeg “Galleri Vadehavet” i Ribe, hvor jeg sælger mine billeder.

Jeg har altid … fotograferet, men det tog særlig fart, da jeg for tre-fire år siden gik ned med stress. Her brugte jeg kameraet og Vadehavet til at komme tilbage igen. De store vidder med højt til himlen, den uendelige sigtbarhed og fokus på én eneste ting, nemlig billederne, virkede helende på mig.

Jeg bruger … meget af min hverdag til at tænke på billeder og nye motiver. Når jeg går rundt ude ved Vadehavet eller i marsken og ser motiver, som kunne være spændende, hvis lyset var bedre, noterer jeg stedet og skriver lidt om det på min telefon. Jeg planlægger mine ture efter, hvornår der er ebbe og flod, hvornår solen går op og ned, hvordan skydækket er osv. Jeg skyder med Canon EOS R5 og R og gerne med RF 15-35mm F2.8 eller RF 70-200mm F4.0.

Jeg er i gang med … at færdiggøre en bog, “Vadehavsbilleder”, der kommer her i april. Jeg drømmer også om at tage flere nattebilleder, gerne med nordlys, eller et skud af en ræv, en rovfugl eller et rådyr ude på havbunden.

Lars Roeds billede fra marsken.

Lars finder alle sin motiver ved Vadehavet og marsken. Han ynder at lede efter små landskaber – som ­faskinerne her.

© Lars Roed

Bag om teknikken: Smæk på farver og dybde

Højlys og skygger

Når jeg har lavet min basisredigering i Lightroom, åbner jeg Photoshop for at gå i dybden med højlys og skyggeområder. Jeg benytter mig af teknikken “dodge and burn”, hvor man lysner og mørkner områder i billedet.

Et diffust lys

Jeg opretter først to lag – det ene er til højlys, og det andet til skyggeområder. Jeg sætter blandingstilstanden på begge lag til “Soft Light” eller “Overlay”. Effekten bliver ligesom at belyse billedet med et diffust spotlight.

Mal effekt frem

Jeg maler nu direkte på laget med Brush-tool med Opacity sat til mellem 5 og 30 procent. Jeg maler med ren hvid eller ren sort for at fremhæve de lyse eller mørke områder. Bliver det for voldsomt, justerer jeg på Opacity.

Masker efter tone

Jeg arbejder også med en teknik kaldet “luminosity masking”. Med den kan jeg lave målrettede justeringer til bestemte områder i billedet. Maskerne kan ramme fx de lyse eller orange toner, uden at påvirke andre dele.

Fremhæv lys

Fx kan jeg arbejde med at fremhæve de lyse områder i græsset. Det er også en rigtig god teknik, når man arbejder med flere eksponeringer, der skal sættes sammen.

Lars Roeds billede fra marsken.

Fotoet af slusehuset ved Nationalpark Vadehavet er kåret som det bedste danske bidrag til Foto VM 2022. Det er sammensat af to billeder, og redigeringen tog op mod 15 timer.

© Lars Roed

Er dit projekt det næste?

Alle kan deltage, og vi sætter en spændende præmie på højkant, der afsløres senere. Send billede(r) og et par linjer til [email protected] 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...