Olli Aaltos billede af en basketbane omgivet af træer.

Olli Aalto fotograferer med en DJI Mavic Air 2 og sætter sine skud sammen i Photoshop.

© Olli Aalto

Læserprojekt nr. 3 2022: Illusioner på højt niveau

Vores læsere deler ofte kreative eller flotte fotoprojekter med redaktionen. Dem vil vi gerne vise frem, for hvad er mere inspirerende og lærerigt end de billeder, som andre fotoentusiaster har lagt kræfter og energi i?

Bag om læseren – Olli Aalto

Jeg startede … med at fotografere i begyndelsen af 2000 med et kompaktkamera fra Canon, og i 2005 købte jeg mit første spejlrefleks. Mine favoritmotiver er landskaber og urbane miljøer. Til hverdag arbejder jeg som jeg butler.

min første drone … købte jeg i 2019. Jeg sælger mine fotos gennem et bureau og synes, at det kunne være sjovt at tilføje dronebilleder til mit udvalg.

idéen … til disse billeder fik jeg, da jeg så et fotoprojekt med billeder af forskellige ting placeret i en skov. Mine billeder er sat sammen af to forskellige skud – et af skoven og et af sportsbanen.

Jeg skyder … altid i raw og sørger gerne for at få tre eksponeringer af samme motiv, da det kan være svært at vurdere kvaliteten på min telefonskærm. Nogle gange smelter jeg billederne sammen til et HDR-billede for større dynamisk omfang, fx hvis det er en solnedgang. Jeg laver den primære billedbehandling i Lightroom og sætter billederne sammen i Photoshop.

Jeg er så småt … begyndt at lave hyperlapsevideoer. Jeg drømmer også om at lave lysmaling med dronen, men jeg har ikke rigtig fundet det helt perfekte sted endnu.

Olli Aaltos billede af en tennisbane omgivet af træer.

Skoven her er en del af den 25 km2-store Torronsuo National Park.

© Olli Aalto

Bag om teknikken: Sammensmeltning

1. Laver et HDR

Først laver jeg et HDR-billede ud af tre forskellige eksponeringer af skoven. Jeg markerer de tre fotos i billedfrisen i bunden i Lightroom og højreklikker. Jeg vælger Photo Merge og HDR …. Til sidst trykker jeg Merge.

2. Klarer det basale

Jeg laver de grundlæggende justeringer i Lightroom og går efter samme udtryk i begge billeder. Jeg øger bl.a. Contrast og Shadows. Jeg skruer også op for Clarity. Jeg beskærer sportsbanen og roterer begge fotos.

3. Tilføjer vignet

I panelet Detail øger jeg skarpheden og reducerer støjen. Jeg fjerner kromatisk aberration, og i panelet Effects under Post-Crop Vignetting tilføjer jeg lidt vignettering, men bløder den samtidig op ved at øge værdien under Feather.

4. Fusionerer fotos

Begge billeder åbnes i Photoshop, hvor jeg trækker sportsbanen over på skoven som et nyt lag. Med viskelæderet justerer jeg kanterne på banen og sørger for, at nogle af træerne stikker ind over banen, så det ser realistisk ud.

5. Fjerner smuds

Jeg sammenkopierer lagene, og som det sidste benytter jeg Spot Healing Brush til at fjerne lidt irriterende pletter og forstyrrende elementer fra sportsbanen.

Olli Aaltos billede af en ishockeybane omgivet af træer.

Næsten alle sportsbaner og omgivelser er skudt ved Helsinki.

© Olli Aalto

Er dit projekt det næste?

Alle kan deltage, og vi sætter en spændende præmie på højkant, der afsløres senere. Send billede(r) og et par linjer til [email protected] 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...