Loms­eggen

Det fantastiske rosa lys strømmede ind i Meretes køkken en morgen, og hun måtte selvfølgelig forevige Lomseggen svøbt i lyserøde nuancer. Udsigten er fra Meretes veranda.

© Merete Byre-Haakensen

Læserprojekt nr. 5 2022: Norsk kæmpe fra alle vinkler

Vores læsere deler ofte kreative eller flotte fotoprojekter med redaktionen. Dem vil vi gerne vise frem, for hvad er mere inspirerende og lærerigt end de billeder, som andre fotoentusiaster har lagt kræfter og energi i?

Bag om læseren – Merete Byre-Haakensen

Jeg er … født og opvokset i Lom ved foden af nationalparken Jotunheimen med det 2000 meter høje fjeldmassiv Loms­eggen i baghaven. Jeg har altid været fascineret af fjeldet og fotograferet det. Da min mand og jeg skulle finde en grund at bygge på, var mit krav, at der skulle være udsigt til Lomseggen.

Min datter … foreslog i 2019, at jeg lavede en Instagram-konto dedikeret til fjeldet, da jeg alligevel tog så mange billeder af det. Det blev til Lomseggen2686 – 2686 er postnummeret. I 2021 lavede jeg en kalender, der solgte hele 200 styk.

I begyndelsen … brugte jeg min mobiltelefon, en Huawei Mate Pro 20, som tager fine billeder, men for to år siden købte jeg et Fujifilm X-T3. Mange af billederne er taget fra vores veranda, og det gør, at jeg kan være til stede på alle de rigtige tidspunkter, når der fx er spændende skyformationer eller godt lys. Nogle billeder planlægger jeg ud fra vejrudsigten, og jeg har forskellige faste udsigtspunkter, hvor jeg ved, det bliver godt. Det er fascinerende, hvor mange forskellige billeder det samme motiv kan give.

Til hverdag … er jeg praktiserende læge, og fotografering er god og nødvendig afkobling fra et krævende job. 

Fra udsigtspunktet ved Tronoddbroen bliver fjeldet indrammet af sten i vandkanten og birketræer, og her er ofte flotte solnedgange.

© Merete Byre-Haakensen

Bag om teknikken: Stjernespor

1. Ingen nordlys

Egentlig ville jeg fotografere nordlys, men det kom aldrig. Der var skyfrit og stjerneklart, og der var ikke meget blæst. Derfor besluttede jeg i stedet at fotografere Lomseggen flankeret af flotte stjernespor.

2. Mod vest 

Jeg satte mit Fujifilm X-T3 på stativ og brugte et 18-35 mm for at få hele fjeldmassivet og himlen med. Jeg skød mod Lomseggen i vest. Det giver lige stjernespor. Vil man have runde stjernespor, skal man skyde mod nord. Jeg brugte manuel fokus og fokuserede på fjeldet.

3. lang lukkertid

Det kræver en lang lukkertid at fange stjernespor. Stjernespor er nemlig egentlig jorden, der roterer i forhold til stjernerne, og derfor kræver det en vis tid at se deres “bevægelse”. Her har jeg benyttet en lukkertid på 24 minutter.

4. Ud med huse

I Photoshop har jeg fjernet nogle huse i venstre side, som jeg synes fjernede fokus fra stjernesporene. Derudover har jeg blot benyttet Photoshops Auto-funktion, som har lysnet den ene fjeldside lidt, hvilket klædte billedet. 

Loms­eggen med stjernespor i baggrunden.

Her ses Meretes resultat. Lomseeggen med stjernespor i baggrunden.

© Merete Byre-Haakensen

Er dit projekt det næste?

Alle kan deltage, og vi sætter en spændende præmie på højkant, der afsløres senere. Send billede(r) og et par linjer til [email protected] 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...