Lars Roed er UX-designer i en større e-handelsvirksomhed, der har kontor i Kolding. Samtidig ejer han “Galleri Vadehavet” i Ribe, hvor han sælger sine billeder.
Lars har altid fotograferet, men det tog særlig fart, da han for tre-fire år siden gik ned med stress.
Her brugte han kameraet og Vadehavet til at komme tilbage igen. De store vidder med højt til himlen, den uendelige sigtbarhed og fokus på én eneste ting, nemlig billederne, virkede helende på ham.

Lars finder alle sin motiver ved Vadehavet og marsken. Han ynder at lede efter små landskaber.
© Lars RoedLars planlægger sine ture efter, hvornår der er ebbe og flod, hvornår solen går op og ned, hvordan skydækket er osv. Han skyder med Canon EOS R5 og R og gerne med RF 15-35mm F2.8 eller RF 70-200mm F4.0.
Når Lars har lavet sin basisredigering i Lightroom, åbner han Photoshop for at gå i dybden med højlys og skyggeområder. Han benytter sig af teknikken “dodge and burn”, hvor man lysner og mørkner områder i billedet.
Derefter opretter Lars først to lag – det ene er til højlys, og det andet til skyggeområder. Han sætter blandingstilstanden på begge lag til “Soft Light” eller “Overlay”. Effekten bliver ligesom at belyse billedet med et diffust spotlight.
Lars maler nu direkte på laget med Brush-tool med Opacity sat til mellem 5 og 30 procent. Han maler med ren hvid eller ren sort for at fremhæve de lyse eller mørke områder. Bliver det for voldsomt, justerer han på Opacity.

Fotoet af slusehuset ved Nationalpark Vadehavet er kåret som det bedste danske bidrag til Foto VM 2022. Det er sammensat af to billeder, og redigeringen tog op mod 15 timer.
© Lars Roed
Hver sjette time trækker vandet sig enten væk eller kommer tilbage, og et nyt motiv opstår – som disse smukke linjer i havbunden.
ER DIT PROJEKT DET NÆSTE?
Alle kan deltage, og vi sætter en spændende præmie på højkant, der afsløres senere.
Send billede(r) og et par linjer til os og Skriv “Årets Læserprojekt 2023” i emnefeltet.