Lysmaling i mørket lavet af Keijo Penttinen.

 Ved hjælp af en lang lukkertid er det muligt at male med lys i mørket. 

© Keijo Penttinen

Nomineret til årets læserprojekt 2022: Mesterlige malerier i mørket

Keijo Penttinen laver kunst med lange lukkertider og kunstigt lys. Resultatet er flotte mesterværker, der inspirerer.

13. december 2022

Keijo Penttinen er fra det centrale Finland og 60 år gammel. Han har fotograferet professionelt siden 1995, men i de fleste år var det naturen, der var Keijos yndlingsmotiv, inden han blev opmærksom på lysmaling og helt opslugt af denne fotogenre.

Billede af fotografen Keijo Penttinen.

Keijo Penttinen elsker at eksperimentere med udstyr og forskellige opsætninger. Det hele startede i 2018, hvor han så flere billeder på internettet, der viste andre fotografers eksperimenter med lysmaling og lange lukkertider.

© Keijo Penttinen

Når Keijo laver sine fotos med lysmaling bruger han flere forskellige lys og lamper samt brændende ståluld, der kaster flotte gløder, når man snurrer det hurtigt rundt i luften i en beholder med huller i.

Keijos billeder er skudt i én optagelse og ikke sat sammen i Photoshop af flere forskellige elementer. 

Det er de meget lange lukkertider, der giver mulighed for at lave store figurer med lysmaling, mens modellen står helt stille.

Alt, hvad der lyser, kan i princippet bruges til lysmaling. Keijo bruger bl.a. lyssværd, som kan købes online i alle mulige farver. 

Udvalget er stort på internettet, og der er et væld af lamper, som er speciallavet til netop lysmaling.

Det handler om at spore sig ind på den bedste lukkertid. Når Keijo laver store figurer kan lukkertiden sagtens snige sig helt op på 1,5 minutter, men ofte er det nok med en kortere lukkertid på 20-30 sekunder.

Keijo Penttinen.

Til at skabe denne figur bruger Keijo en lukkertid på 54 sekunder. Med en vens hjælp bliver figuren malet med to lyssværd, og den færdige figur er i alt ti meter bred og tre meter høj.

© Keijo Penttinen
Keijo Penttinen ståuld og lang lukkertid.

Ståluld er her antændt og brænder i måneskin på en snedækket klit. Den bedste lukkertid, når man skyder ståluld, er omkring 30 sekunder, hvis aftegningerne skal være skarpe og uden slør.

© Keijo Penttinen

ER DIT PROJEKT DET NÆSTE?

Alle kan deltage, og vi sætter en spændende præmie på højkant, der afsløres senere. 

Send billede(r) og et par linjer til os og Skriv “Årets Læserprojekt 2023” i emnefeltet.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...