Mand på BMX-cykel.

Kameraer, der klarer en lukkertid på 1/8000 sekund, er i dag almindeligt, og nogle kameraer tillader endda lukkertider på helt ned til  1/64.000 sekund. 

© Jarno Schurgers / Red Bull Content Pool

De bedste events til actionfotografen

Snart kan du fotografere action i alverdens afskygninger, når flere Red Bull-events lægger vejen forbi dig. Her kan du læse, hvordan du kan få flotte billeder med hjem derfra.

 I dag kan alle fotografere action - og denne sommer er der rig mulighed for det.

Vores kameraer klarer hurtige lukkertider på omkring 1/8000 sekund – og mere behøver man faktisk ikke.

Udstyr til fotografering af action behøver på ingen måde at være omfattende. 

Det giver generelt langt flere muligheder, hvis du både har vidvinkel og lidt tele, og derfor er et kitobjektiv et udmærket udgangspunkt for dine actionoptagelser.

Herunder kan du læse om fire events, der både giver garanti for spænding og gode fotos.

1. Vanvittige heste­kræfter på grusvej

FIA World Rally Championship foregår i skovene omkring byen Jyväskylä i Finland, og ruten snor sig mellem nåletræer og søer. 

Her kan du som fotograf opleve ræs ned ad smalle veje og over små bakker, og det kræver hurtighed og nøjagtighed hos den, der fotograferer.

Rally er en ekstremsport ud over det sædvanlige og det betyder, at du som fotograf skal være næsten lige så hurtig som bilen, hvis du skal lykkes med at få skarpe billeder med hjem. 

Brug kontinuerlig optagelse samt følgefokus, og lad kameraet prioritere fokus over hastighed, så du får skarpe billeder.

Tid og sted:

Jyväskylä, Finland d. 5.-7. august.

Racerbil i skoven.

Hvis du ved, at racerbilerne kommer ca. i midten af vejen, kan du med fordel vælge lysmålingsmetoden centervægtet gennemsnit.

© Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

2. 400 meter syreløb op ad bakke

Red Bull er garant for actionsport i alle afskygninger, og i den mere særprægede del af spektret finder vi Red Bull 400. 

Her gælder det for deltagerne om at bestige rampen, du kender fra skihop. Den, der gør det hurtigst, kan kalde sig vinder.

Når du skal fotografere denne sport, kommer du længst med en vidvinkel, så du både får løbere og de stejle omgivelser med i billedet. Skyd også på serieoptagelse, så du får et større udvalg af billeder at vælge mellem.

Tid og sted:

Lahden Suurmäki, Finland d. 3. september og Lillehammer, Norge d. 1. oktober.

Mand løber opad stejl bakke.

Med ultrahurtige flashglimt kan du stoppe tiden lige der, hvor sportsudøveren viser allermest action og dramatik. Medbring en ekstern flash, hvis du har en.

© Federico Modica / Red Bull Content Pool

3. Le Mans på paddleboardet

Red Bull Midsummer Vikings er verdens eneste 24-timers stand up paddle-event. 

Konkurrencen er SUP-verdenens svar på Le Mans, og det hele foregår ved Amager Strandpark i København. 

Padlerne til denne event bevæger sig – når det går hurtigst – med ca. 12 km/t, og derfor er det nok med en lukkertid på omkring 1/500 sekund for at fryse motivet. 

Tid og sted:

Amager Strandpark, Danmark d. 18.-19. juni.

Mand på paddleboard.

I modlys kan du opnå en flot effekt, hvor padleren bliver til en silhuet. For at få motivet til at stå som en helt sort silhuet skal du bruge spotmåling i dit kamera. 

© Jakob Gjerluff Ager / Red Bull Content Pool

4. Fuld pedal i cirkler

Der findes flere forskellige typer bmx-løb, og den type, der foregår på en Pump Track, er helt speciel. 

Ved Red Bull UCI Pump Track World Championships er banen udelukkende sat sammen af forskellige hop, og deltagerne skal således tilrettelægge deres spring gennem banens forløb.

Som tilskuer har du mulighed for at stå tæt på banen. Det giver mulighed for at lave panoreringer. Du illustrerer farten ved at sænke lukkertiden og dreje i kroppen i det øjeblik, rytterne passerer dig, og billederne tages.

Tid og sted: 

Åre Bikepark, Sverige d. 9. juli og Harstad Sykkelpark, Norge d. 27. august.

Cykelryttere fanget med en hurtig panorering.

Følg rytterens bevægelse, tryk udløserknappen i bund, og hold den nede, mens du drejer kroppen.

© Andy Green / Red Bull Content Pool

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...