Kvinde i blomstret kjole smiler
© Shutterstock

Brug ultratelen til silkebløde portrætbilleder

Det er ikke kun teler på mellem 50 og 135 mm'er, der er velegnede til portrætter, længere brændvidder laver også flotte billeder.

Et godt portræt kan ofte bilve endnu bedre, hvis baggrunden bliver kraftigt sløret, fordi modellen samtidig bliver fremhævet.

Mange fotografer ved, at den effekt kan opnås ved at bruge objektiver med en stor blændeåbning, som fx en 50 mm F1.4 eller en 85 mm F1.8, men ikke alle tænker over, at effekten også kan nås med længere teler – også selv om de ikke er særligt lysstærke. 

Zoom-objektiver med en brændvidde på over 200 mm bruges ofte af sports- og naturfotografer, og mens de ofte har relativt små maksimale blændeåbninger, typisk mellem 5.6 og 6.3, så kan de alligevel lave lækre fotos med silkeblød bokeh.

Det kan de, fordi de længere brændvidder sørger for, at man kan komme tættere på sin model, og jo tættere man kommer, jo mindre bliver dybdeskarpheden, som er med til at skabe en flot bokeh. 

Prøv effekten af selv

Hvis du har et langt teleobjektiv på 150 mm eller derover, kan du prøve at sætte kameraet til at skyde løs, mens du følger en model, der bevæger sig tættere og tættere på kameraet. 

I takt med, at personen kommer tætter på, vil baggrunden blive mere og mere sløret. 

På billedet nedenfor kan du også se en sammenligning af to billeder taget på henholdsvis 50 og 600 mm, og se hvor stor forskellen er i baggrundssløringen. 

> Læs mere Her er alt du skal vide om portrætfotografering

to billeder ved siden af hinanden af kvinde

Billederne er taget ved samme blændeværdi på F6.3, og viser, hvor meget kraftigere baggrudnssløringen er på den længere brændvidde. 

© Holger Svend Anderson

Her er det smart at bruge effekten

Det oplagte sted at bruge længere teler til at lave sine portrætter er, når man vil fotografere sin model på afstand 

Det kan fx være, hvis vedkommende står på den anden side af fx en sø eller en flod, og man ønsker at få vandet med i forgrunden.   

Længere brændvidder har dog også andre fordele, som gør dem til glimrende valg, når de kommer til portrætfotografering.

Jo længere du zoomer ind, jo mere komprimeret bliver billedet også, og det giver et pænere look i portrætbilleder, fordi størrelsen på ansigtstræk ikke bliver strukket unaturligt ud, som den gør på kortere brændvidder. 

Den eneste ulempe, der er ved at bruge de længere brændvidder til portrætter, er, at man bliver nødt til at have stemmetøjet i orden for at kunne råbe sin model op. 

> Læs mere Her er de bedste kameraindstillinger til portrætfoto

Meget mere om brændvidder

I Digital FOTO nr. 10, 2022 får du meget mere viden om, hvordan forskellige brændvidder påvirker dine billeder. 

Her viser vi dig også, hvordan telen komprimerer og hiver baggrunden længere frem i billedet, som giver en flot effekt.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...