Det kræver blot et mørkt sted for at tage denne slags billeder. En lukkertid på tre sekunder var nok til, at vi kunne tegne et snabel-a. Vi måtte blænde ned til F22, så lyset ikke blev for kraftigt.

© Kristoffer Engbo

Digital FOTOs adventskalender: Her er din tredje juleudfordring

I Digital FOTOs adventskalender får du hver søndag i december en fotoudfordring, som vi synes, du skal afprøve i løbet af julen. Din tredje udfordring er at male med lys.

13. december 2019

Ordet “fotografi” kommer fra græsk og betyder “lystegning" eller “at tegne med lys", og det tager vi helt bogstaveligt i denne tredje udfordring i Digital FOTOs adventskalender.

Her skal du nemlig male med lys, og dit lærred er kameraets billedchip. Du tegner med en lommelygte eller lignende, som du bevæger i luften, mens kameraet eksponerer, og resultatet er sjove fotos, hvor lysstriberne danner motivet.

Herunder kan du se, hvordan du griber opgaven an. Vi håber, du vil dele dine resultater med os – enten på Instagram, hvor du kan tagge diginordic, eller i vores store fotokonkurrence.

Måske er det dit pletskud, der bliver trykt i bladet eller kommer på Digital FOTOs Instagram?

1. Fotografér i komplet mørke

2020 malet med lys

Du kan fx skrive bogstaver eller tal med en lygte. Sørg for at skrive dem spejlvendt, så de vender rigtigt på billedet. Du kan dog også spejlvende i fx Photoshop.

© Shutterstock

Billederne skal tages et sted, der kan blive helt mørkt, da det kun er lyset, du maler med, der skal ses på billederne. Du kan fx skyde i et badeværelse uden vinduer eller udendørs i mørke.

Kameraet skal på stativ, så det står stille under den lange eksponering. Brændvidden skal dække det område, du har tænkt dig at male indenfor. Brug fx en vidvinkel svarende til 28 mm. Det er en fordel, hvis I er to om at lave billederne. Så kan den ene tegne, mens den anden styrer kameraet.

> Lær endnu mere om at male med lys her

2. Brug manuelle indstillinger

Smiley tegnet med lys

Du kan bruge alle former for lyskilder, fx cykellygter, legetøj eller skærmen på en telefon, når du vil male med lys. Her har vi brugt en lighter.

© Kristoffer Engbo

Inden du slukker lyset, vælger du manuelt program på kameraet. Indstil som udgangspunkt ISO til ISO 100 eller 200. Den bedste blændeværdi afhænger af, hvor kraftigt lys du bruger. Sæt den som udgangspunkt til F11.

Brug en lukkertid, der er lang nok til, at du kan nå at tegne. Sæt den fx til 15 sekunder. Fokus skal indstilles på forhånd. Brug autofokus til at fokusere på noget, der befinder sig, hvor du vil tegne. Slå derefter fokus over på manuel, så fokus ikke flytter sig. Sluk lyset, og tag et prøveskud, hvor du tegner med fx en lygte.

Tjek billedet på skærmen. Er lyset for kraftigt, vælger du en mindre blændeåbning, fx F16, og omvendt, hvis det er for svagt. Justér eventuelt også lukkertiden, hvis du skal bruge mere eller mindre tid til at male i.

3. Lav kreative malerier

Hånd med lysspiral

Ved at lyse med en lygte eller en flash, kan du også oplyse fx en hånd i billedet.

© Shutterstock

Nu er det bare at tage en masse billeder og prøve forskellige ting af. Du kan fx bruge lygter med forskellige farver, eller folde stof i forskellige farver foran en lygte for at male med andre farver end hvid. Alt, som kan lyse, kan bruges.

Lav forskellige tegninger i luften, og skriv fx bogstaver foran kameraet. Tjek løbende resultaterne på skærmen for at se, om du skal justere på blænde eller lukkertid, og om du holder dig inden for billedrammen.

Du kan også eksperimentere med, hvor hurtigt du bevæger lyset.

Så er det din tur!

Vi håber, du nu føler dig inspireret til at lave kreative billeder, hvor du maler med lys. Husk, at dine billeder ikke behøver ligne dem i artiklen her.

Vi håber selvfølgelig, du vil dele dine billeder med os. Det kan både gøres ved at tagge os på Instagram (skriv @diginordic i beskrivelsen) og selvfølgelig ved at sende billederne ind til vores fotokonkurrence.

Rigtig god fornøjelse!

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...