Kvindelig bokser i Uganda

Sidste år kom billedet her på førstepladsen i World Press Photo's sportskategori. Vi har talt med fotografen bag, John T. Pedersen, og fået hans bedste tips til reportagefotografi. 

© John T. Pedersen

Fotojournalistens bedste tips til reportagebilleder

Vi har talt med den prisvindende norske fotojournalist John T. Pedersen og fået hans bedste tips til reportagefoto. Dem kan du læse herunder.

13. november 2020 af Sarah Marie Winther

Reportage er en spændende gren af fotografiet, hvor hvert billede er med til at fortælle en historie, fx om en lokal kunstner, en vigtig demonstration, et politisk valg eller noget fjerde.

I 2018 tilbragte den norske fotojournalist John T. Pedersen en hel del tid i Katanga, der er et af Uganda-hovedstaden Kampalas største slumkvarterer. Her fotograferede han Moreen, en talentfuld kvindelig bokser. 

Billedet i toppen af artiklen kom på førstepladsen i sportskategorien i den prestigefulde fotokonkurrence World Press Photo. 

> Læs også: Få styr på kameraernes sensorstørrelser

Kvindelig bokser i Uganda

Moreen Ajambo er 30 år, mor til syv børn og en af Ugandas dygtigste kvindeboksere. 

© John T. Pedersen

Åbenhed, ærlighed og ydmyghed

I Digital FOTO nr. 17/2020 har vi talt med John T. Pedersen, og én af de ting, vi spurgte ind til, var selvfølgelig hans bedste tips til at skyde reportagebilleder. Dem får du herunder:

Giv noget af dig selv. Fortæl folk, hvad du laver, og hvorfor du er her. Hvis du kan mærke, at folk er tilbageholdende, så vent med at hive kameraet frem, til I har lært hinanden lidt at kende.

Find en lokal, der virker troværdig, og som kan ledsage dig og hjælpe med at oversætte. Blandt fotojournalister kaldes de fixere, og de kan være hvem som helst. På et hotel i Uganda faldt John i snak med en piccolo, som havde et familiemedlem, der arbejdede i den flygtningelejr, John skulle fotografere. Vær åben og klar på at falde i snak med enhver, du møder på gaden, så er det lettere. Husk at få vedkommendes telefonnummer.

Vis respekt og ydmyghed, når du træder ind i nogens hjem. I mange lande betyder det fx at tage skoene af.

> Læs også: Her er markedets bedste fotobog

Slumkvarter i Uganda

Katanga er et af Ugandas største slumkvarterer, der huser over 20.000 mennesker. Over halvdelen af dem er børn under 14 år. 

© John T. Pedersen

Stort interview om fotojournalistens eventyr

I årets 17. udgave af Digital FOTO kan du læse meget mere om Johns udstyr, der tæller både et lynhurtigt Sony-kamera og to Leica-analogkameraer, og om hans rejser til blandt andet Uganda, Gaza, Auschwitz og Bosnien-Herzegovina.

> Læs også: 6 ting du ikke vidste om ISO

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...