De største nyheder på CES-messen

Den store elektronik-messe CES i USA er færdig og bød på massevis af spændende nyheder for fotoentusiasten. Her udpeger vi de mest interessante.

14. januar 2013

Den mest spændende nyhed for den krævende fotoentusiast er Fujifilm X100S, der byder på hele 70 forbedringer i forhold til forgængeren X100. Autofokus er blevet langt hurtigere, fordi der er indbygget fasedetektionen på billedchippen, og generelt byder kameraet på kortere ventetid. Man kan fx tage et nyt billede dobbelt så hurtigt som før, ligesom X100S er klar til brug på den halve tid. Kameraet har desuden arvet billedchippen fra flagskibet X-Pro1, hvor den højere opløsning på 16,0 mio. pixels og manglen på et anti-alias-filter sikrer højere detaljegrad og skarpe skud.

Se alle vores nyheder fra CES 2013 her >>

Nikon er kommet med det nye systemkamera J3, hvor opløsningen er på 14,2 mio. pixels. Kameraet tilbyder serieoptagelser med aktiv autofokus på hele 15 billeder i sekundet i fuld opløsning. Ganske overraskende har Nikon valgt at undlade både AA-filter og low pass-filter foran sensoren, men ifølge firmaet er det ikke længere nødvendigt med kameraets nye CX-sensor, og detaljegengivelsen skulle derfor være ganske overbevisende.

CES var også rammen for introduktionen af nye, hårdføre kameraer. Stylus Tough TG-2 iHS fra Olympus kan klare en tur i havet på 15 meters dybde og tåle et fald fra op til 2,1 meter. Derudover modstår det kulde ned til ti minusgrader og er stødsikkert på op til 100 kilo. Objektivet byder på en lysstærk blænde F2.0, så man kan klare sig under selv meget ringe lysforhold. Panasonic lancerede samtidig konkurrenten Lumix FT5, der kan nå ned til 13 meters dybde og ellers matcher TG-2 på de hårdføre specifikationer, samt har en opløsning på 16,1 mio. pixels.

Pentax kom med et klassisk retrodesign i form af MX-1, der er udstyret med en ny bagbelyst cmos-sensor med en opløsning på 12,0 mio. pixels. Centralt for et kamera i denne klasse har nyheden et meget lysstærkt objektiv, hvor blændeområdet går fra F1.8 til F2.5. Der er 4x zoom, som dækker området 28-112 mm.

Samsungs nye systemkamera NX300 byder på samme høje opløsning på 20,3 mio. pixels som de øvrige i NX-serien, og der er selvfølgelig indbygget wi-fi. Billedprocessoren DRIMe IV sikrer, at man kan tage 8,6 billeder per sekund, og så kan det optage i 3-d – selv med Full HD-video – hvis man køber den nye 3-d-optik fra Samsung. Der er en fleksibel skærm på 3,3 tommer af typen AMOLED, der byder på høj kontrast.

De ellers lidt konservative Canon kom med det ret specielle PowerShot N, som er ekstremt kompakt og domineres af en smart fleksibel skærm, så man kan fotografere fra anderledes vinkler. Skærmen er berøringsfølsom og stort set alle funktioner styres herfra. Opløsningen er på 12,1 mio. pixels, og objektivet byder på en brændvidde på 28-224 mm.

CES afslørede også, at der er ekstrem høj opløsning på vej til fjernsyn og skærme. Panasonic viste fx en tablet-computer frem, der kan gengive 4K. Skærmen på 20 tommer har nemlig en opløsning på 3840 x 2560 pixels. Nogle producenter kigger allerede længere ud i fremtiden, idet Sharp viste en prototype på fladskærm, der kan gengive video i hele 8K – hvilket svarer til en opløsning på 7680 x 4320 pixels. Skærmen har en størrelse på 85 tommer.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...