Fotografer det lukkede land

På jagt efter det lukkede land

Der er noget dragende ved de steder, hvor vi enten ikke kan eller må komme ind og fotografere. Nogle fotografer kan bare ikke lade være - og krydser grænsen til det, der egentligt er lukket land.

12. oktober 2016

Nogle fotografer bliver draget mod det lukkede land - spændende steder, der står helt tomme, er svære at komme til eller blot er svære at få lov til at komme til at fotografere.

i Digital FOTO 16/2016, som er på gaden nu, møder vi den portugisiske fotograf Edgar Martins, som har gjort det til sit varemærke at fotografere de steder, hvor andre ender med at få afslag.

Det har skaffet ham helt unikke samarbejder med blandt andet BMW og den europæiske rumfartsorganisation ESA.

> Se også: Tips: 16 tricks til at skyde forladte steder

Forladte eller hemmelige steder

Tidligere på året bragte vi et interview med de to danske eventyrere Jan Elhøj og Morten Kirckhoff, som i årevis har fotograferet forladte steder i hele verden.

> Læs hvorfor Jan Elhøj og Morten Kirckhoff bliver draget af de forladte steder: Fascineret af det forladte.

Men hvor de ofte bliver draget af spændingen ved at skulle forcere hegn og undgå bevæbnede vagter, er der andre, som bliver draget af de forladte steder, som med tiden nærmest er gået i glemmebogen.

En af dem er den russiske fotograf Danila Tkachenko, der har skabt en fotoserie med det ganske passende navn Restricted Areas, som er en historie om menneskets umættelige tørst efter teknisk udvikling.

Det er dog en flygtig størrelse, og det betyder, at der mange steder står tomme faciliteter tilbage, som engang var triumfer - og nu er glemt. Og det er her, Tkachenko finder sine motiver.

Tkachenkos fotoserie omfatter bla. en række billeder fra det tidligere USSR, hvor også billedet herover stammer.

Du kan se mere til russerens projekt på hans hjemmeside eller på Fotogalerie Friedrichshain i denne måned viser Tkachenkos udstilling.

I magasinet Digital FOTO 16/2016, som er på gaden nu, kan du læse hele interviewet med Edgar Martins og se hans imponerende billeder fra de steder, vi andre aldrig får lov at fotografere. Som abonnent kan du hente artiklen gratis herover.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...