Ombyg kameraet til rumfoto

Skal der køling på kameraet?

Når du pakker dit nye kamera ud, så er det helt sikkert i forventningen om, at det skal tage tusindvis af billeder, som det er. Men der er også folk, der modtager et kamera – kun for at skille det helt ad og bygge noget ganske, ganske andet.

Folkene bag det hollandske firma JTW Astronomy har en anden tilgang til kameraer end de fleste. Som navnet antyder, så udvikler hollænderne nemlig kameraer til at fotografere verdensrummet.

Til den opgave kan du gå to veje: Enten bruger du en stor pose penge på et særligt kamera med ccd-sensor, som er bygget til formålet, ellers kan du gøre som hollænderne - købe et DSLR for at bygge det om til et rum-kamera. Det er JTW Astronomy eksperter i.

Køleanlæg i kamerahuset

Det hele begyndte med Canons 700D, der ses her, samt Sony A7. Begge kameramodeller er blevet splittet ad og udstyret med køleanlæg i et nyt kamerahus.

På den måde undgår man, at kameraets sensor bliver varm, når der eksponeres i en time eller mere. Det betyder, at der kommer billedstøj, og det vil rumfotograferne selvfølgelig gerne undgå.

De ombyggede kameraer køles så langt ned som -20 grader for at få den bedst mulige gengivelse af nattehimlens farver. Undervejs er kameraernes low-pass- og IR-filtre blevet fjernet, hvilket sammenlagt sikrer, at 75% mere lys rammer sensoren.

Billigere end ægte rumkamera

Det gør det ombyggede og nedkølede kamera fire gange så følsomt overfor lyset, som den tilsvarende model inden ombygning.

Resultatet er ifølge hollænderne, at du som køber og rumentusiast får et kamera, som på mange parametre kan konkurrere med de dyre ccd-kameraer.

Både på billederne, men så sandelig også på et afgørende parameter: Prisen.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...