NASA

Tilbage efter 340 dage i rummet

Astronauten Scott Kelly er netop vendt tilbage til Jorden efter en længerevarende rum-mission på den Internationale Rumstation, ISS, hvor han tog en masse fotos af blandt andet blomster.

4. marts 2016

Onsdag kom kulminationen på en 340 dage lang rejse for amerikaneren Scott Kelly. Undervejs har han dokumenteret sin rejse med et Nikon D4 og fanget alt fra nordlys til makrofotos af blomster i sin travle, vægtløse hverdag.

På exifdata, kan man se, at det er noget af det tunge udstyr som har været i brug. Blandt andet en 400 mm F2.8. Blomsterne er taget med et makroobjektiv på 60 mm F2.8. Blomsterne er med i rummet, for at undersøge om planter kan gro på en rumstation.

Foto: NASA Johnson

Voksede i raketfart

På rejsen har Scott Kelly blandt andet ageret forsøgskanin i NASA's Human Research Programme, forkortet HRP. Problemet er nemlig, at man i vægtløs tilstand bliver højere på rekordtid, når jordens tyngdekraft ikke er der til at trykke rygsøjlen sammen.

For astronauter, og særligt astronauter på langfart som Kelly, er det lig med store problemer: Når ryggen pludselig bliver 5-7 cm længere i løbet af kort tid, så skaber det massive smerter. Derfor har missionen blandt meget andet været at udvikle på en dragt, NASA håber, kan hjælpe til at holde fremtidige langtidsrejsende rygge i form.

Scott Kelly er her sammen med Andreas Mogensen, der lige kom forbi.

Foto: NASA Johnson

Foto: NASA Johnson Scott Kellys flittige brug af sit Nikon D4 har resulteret i hundreder af unikke og fantastiske fotos, som alle giver et indblik i livet på ISS. Hele albummet har NASA uploadet på fototjenesten Flickr, som du kan se her: Album på Flickr.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...