Solnedgang over kanaler i Amsterdam

Det tog Albert Dros to år at få det helt rigtige billede af kanalen Leidsegracht i Amsterdam, fordi vejrforholdene skulle være helt perfekte.

© Albert Dros

Sony-ambassadørens bedste tips til landskabsbilleder

Albert Dros har tryllebundet verden med sine mageløse landskabsbilleder fra blandt andet Holland og Kirgisistan. Vi har mødt den dygtige fotograf og lokket et par tips ud af ham.

13. februar 2020 af Sarah Marie Winter

Siden hollandske Albert Dros blev bidt af at fotografere i 2013, er det gået stærkt. Hans blændende landskabsbilleder er blevet bragt i medier som The Daily Mail, Huffington Post, National Geographic og mange, mange flere.

I dag er han ambassadør for Sony og underviser på workshops i blandt andet Norge, Island, Grønland og Kirgisistan. 

Digital FOTO har mødt den talentfulde fotograf, og herunder kan du se hans bedste tips til at tage landskabsbilleder. 

> Læs også: Fotoguidens bedste tips til blændende landskabsbilleder

1. Skift jævnligt mellem flere brændvidder

Er du så heldig at have flere objektiver i tasken, så prøv at undgå at skyde på den samme brændvidde hele tiden. 

Hvis du plejer at bruge vidvinkel, når du fotograferer landskaber, så tving dig selv til at bruge fx 50 mm eller 300 mm. 

Ved hele tiden at skifte mellem brændvidder træner du dit blik til at se verden fra flere forskellige perspektiver og dermed se flere muligheder i ét motiv.

> Læs også: Derfor skal du kende disse 5 brændvidder

2. Gå så tæt på som overhovedet muligt

Et vidvinkelobjektiv skubber alle elementer i et billede længere væk fra hinanden, og det betyder, at dit billede hurtigt kan blive tomt at se på, hvis du ikke tænker over din komposition. 

Gå derfor så tæt på forgrunden, at du kun lige akkurat kan fokusere med objektivet, og sørg samtidig for at have baggrunden med. 

Det vil give et langt mere interessant landskabsbillede, eftersom det giver den, der kigger på billedet, en følelse af selv at stå midt i landskabet.

> Læs også: 5 fejl begynderen begår med vidvinkel

Telte i Kirgisistan ved solopgang

En af Alberts yndlingsdestinationer er Kirgisistan, et bjergrigt land i Centralasien, der er langt mindre turistet end nabolandet Kina. Billedet her er taget ved bjergsøen Son-Kul ved solopgang.

© Albert Dros

3. Planlæg efter lyset

Når det handler om at få flotte landskabsbilleder, er lyset alfa og omega. Derfor kan du hjælpe dig selv ved at planlægge dine billeder med f.eks. en app.

Selv det mest storslåede bjerglandskab kan give kedelige billeder i hårdt, fladt sollys, og omvendt du kan sagtens få fantastiske billeder i din baghave, hvis du står klar, når solen er på vej op eller ned.

> Læs også: 6 apps fotografen skal have på sin smartphone

Stort interview med Albert Dros i Digital FOTO

I Digital FOTO nr. 3/2020 kan du læse alt om, hvordan Albert Dros med tålmodighed, teknisk snilde og en anelse perfektionisme tager velkendte motiver som de hollandske vindmøller og Mælkevejen til nye højder.

Tegn abonnement på Digital FOTO, og læs det nye blad med det samme på din smartphone eller tablet med Wype-appen. Her får du desuden adgang til de ni seneste blade af Digital FOTO.

Du får naturligvis også adgang til Fordelszonen med det samme. Fordelszonen er Digital FOTOs online univers, der er fyldt med videokurser, guider, presets, actions og meget mere.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...