Fik du ikke alle de billeder ud af sommeren, som du ville, så er der ingen grund til at fortvivle.
Sensommeren byder på en masse spændende motiver både på jorden, i vandet og i luften.
Brug de lange aftener før de forsvinder
I vinterhalvåret kan det være svært at passe fotograferingen ind i hverdagen, særligt hvis du vil nå den blå time.
I sensommeren derimod har du mulighed for at nå ud og være klar til at tage flotte landskabsbilleder.
Husk på, at lyset ofte skifter meget i den blå time, og derfor er det en god idé at tage flere billeder af dit motiv, så du ikke går glip af det helt rigtige lys.
Du kan i den blå time opnå længere lukkertider end i dagslys, og i takt med, at lyset forsvinder, kan lukkertiden være på fx 5 sekunder eller langsommere.
Hvis der er vand på dit motiv, fx hvis du fotograferer en bro, så kan et ND-filter gøre lukkertiden endnu længere og hjælpe med at udglatte vandoverfladen.
> Læs også 4 filtre, enhver fotograf bør kende

Kompositionen i dine landskabsbilleder bliver ofte bedre af, at der som her er noget i forgrunden, det skaber dybde i billedet.
© ShutterstockFang dit actionskud på vandet
Sensommeren er højsæson for alle typer vandsport, der er afhængige af vinden, og det giver dig mulighed for at få dit pletskud af fx wind- og kitesurfere med hjem.
Flere vandsportsgrene udøves primært i områder med pålandsvind, så sportsudøverne ikke bliver blæst til søs. Derfor vil du ofte kunne finde dem på kyster med pålandsvind, hvor du kan stå klar med et teleobjektiv.
Brug en mindre blændeåbning, fx F 5.6 - F 8.0, og det er også vigtigt, at du holder lukkertiden på 1/1000 eller hurtigere, så du kan fryse vandråberne.
Du kan også bruge google til at søge dig frem til de steder, hvor vandsporten bliver dyrket. For kitesurfing kan du fx søge på Kite surfing og en kyst nær dig.

Et godt stativ kan hjælpe dig med at få skarpe billeder på lange brændvidder, fx 600 mm.
© ShutterstockFå flotte nærbilleder af blomster og insekter
Du kan i sensommeren også finde masser af flotte blomster og insektmotiver, fx når stauder, roser og kæmpevalmuer står med blomst.
De sene blomster er også med til at tiltrække insekter som fx sommerfugle, som du kan få gode nær- og makrobilleder af.
Både insekter og blomster kan fanges med store blændeåbninger, fx F 1.8-2.8, så du får en lækker baggrundssløring i dine billeder.
Men pas på, når du er ude i naturen, for sensommeren er også højsæson for hveps og gedehamse.
Vil du helt tæt på med et makroobjektiv, anbefaler vi dog, at du vælger et roligt motiv, så det ikke flyver sin vej, mens du stiller fokus.
> Læs mere alt du skal vide om makrofotografering

Hvis du ikke selv har blomsterne, så kan du ofte finde botaniske haver og slotsparker, hvis du søger på google.
© Shutterstock