Læs også

Vildt vejr

Perfekte fotos i regnvejr

Når regnen falder, pakker de fleste kameraet væk, men det er en kæmpe fejl. Her lærer du at få styr på lukkertid, eksponering, fokus og komposition, så dine fotos bliver af højeste kvalitet.

16. august 2013

Regn er på ingen måde en fotografisk fjende. Tværtimod kan det våde element fylde dine billeder med uventet stemning, og det skyldes blandt andet, at regndråber reflekterer lyset på en spændende måde. Det fanger man bedst, hvis man fotograferer regnen i direkte modlys. Her er det selvfølgelig optimalt, hvis solen bryder frem midt under regnbygen, men man kan også sagtens udnytte gadelys eller billygter som modlyskilde.

Benytter man hurtige lukkertider på 1/1000 sekund og kortere, kan man fastfryse regndråberne som små, lysende krystaller i luften. Sænker man lukkertiden til mellem 1/200 og 1/125 sekund, bliver regndråberne til lange lysende striber, mens man så vidt muligt skal undgå lukkertider under 1/2 sekund, da regnen her helt forsvinder på billedet, hvorved man står tilbage med et alt for kontrastløst motiv.

I regnvejr er det samtidig en god idé at udnytte, at overflader som fx fortove, veje og husfacader alle reflekterer lyset forskelligt, hvilket tilfører billederne stemning.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...